Στην Αθήνα σήμερα ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα πραγματοποιώντας άτυπη επίσκεψη.

Ο Ράμα θα έχει ιδιωτική συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια ενώ θα παρακαθίσει και σε δείπνο με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα έρχεται αμέσως μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία όπου υπεγράφη η ίδρυση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου ανάμεσα σε Τίρανα και Άγκυρα ενώ συζητήθηκαν και θέματα ευρύτερης συνεργασίας στο στρατιωτικό τομέα και στην ασφάλεια.

Η παρουσία του Αλβανού Πρωθυπουργού στην ελληνική πρωτεύουσα εντάσσεται στην προσπάθεια των δύο χωρών να διευθετήσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Σημειώνεται ότι πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα αναφορικά με το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη των οριζοντίων γραμμών στο Ιόνιο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, το σχετικό νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει από τον προηγούμενο Οκτώβριο την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης της διαφοράς για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών συμφώνησαν Ελλάδα και Αλβανία.