Θεοφάνεια: Τι γιορτάζει η Εκκλησία μας σήμερα 6 Ιανουαρίου 2021

Τα Θεοφάνεια γιορτάζει η Εκκλησία μας σήμερα Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2020. Τα Θεοφάνεια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Φέτος καλούμαστε να γιορτάσουμε διαφορετικά καθώς δεν επιτρέπεται ο Αγιασμός των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων, όπως αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέτρων lockdown που έχουν τεθεί σε ισχύ ήδη.

Oι εκκλησίες θα μείνουν ανοιχτές με διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

Στους μικρούς ναούς ο επιτρεπόμενος αριθμός πιστών ήταν 25 , ενώ στους μεγάλους ναούς 50, κάτι που τηρήθηκε και σήμερα.

Κάθε χρόνο εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων). Το όνομα Θεοφάνεια προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, η οποία συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνια και Φώτα ή Εορτή των Φώτων.

Κατά τις ευαγγελικές περικοπές στις αρχές του 30ου έτους της ηλικίας του Ιησού, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, ο επιλεγόμενος στη συνέχεια Βαπτιστής, που ήταν 6 μήνες μεγαλύτερος του Χριστού, και διέμενε στην έρημο, ασκητεύοντας και κηρύττοντας το βάπτισμα μετανοίας, βάπτισε με έκπληξη και τον Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό.

Κατά δε τη στιγμή της Βάπτισης κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούσθηκε φωνή από τον ουρανό που έλεγε ότι: Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκισα».