Το Ηνωμένο Βασίλειο βγαίνει σήμερα από την τροχιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ουσιαστικά το Brexit θα λάβει χώρα όταν χτυπήσουν μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, στις 23:00 ώρα Λονδίνου (01:00 της Πρωτοχρονιάς, ώρα Ελλάδας), όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την συμμετοχή του στην ΕΕ, η οποία συνεχίστηκε αφού εγκατέλειψε επισήμως την ένωση στις 31 Ιανουαρίου.

«Το Brexit δεν είναι ένα τέλος, αλλά μία αρχή» δήλωσε στο κοινοβούλιο ο 56χρονος Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, λίγες ώρες πριν το σώμα εγκρίνει την εμπορική συμφωνία του με την ΕΕ.

Ο Τζόνσον δήλωσε πως δεν πρόκειται να ριχτούν στην πυρά ρυθμίσεις για να οικοδομηθεί μια «χαμηλής ποιότητας Ντικενσιανή Βρετανία» και διαβεβαίωσε την Ευρώπη πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει η «πεμπτουσία του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

BREXIT

Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 52%, υποστήριξαν το Brexit ενώ 16,1 εκατομμύρια, το 48%, υποστήριξαν την παραμονή στην ΕΕ. Λίγοι είναι αυτοί που από τότε έχουν αλλάξει γνώμη. Η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν την αποχώρηση, όμως η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής.

Για τους υποστηρικτές του, το Brexit είναι μια διαφυγή από ένα καταδικασμένο ευρωπαϊκό σχέδιο, στο οποίο κυριαρχούν οι Γερμανοί.

Οι αντίπαλοί του λένε πως το Brexit είναι μια τρέλα.

Αφού το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει σήμερα την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει κάποια αναστάτωση στα σύνορα. Περισσότερη γραφειοκρατία σημαίνει μεγαλύτερο κόστος γι’ αυτούς που εισάγουν και εξάγουν αγαθά στα σύνορα ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.