Στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πως τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό θα φτάσουν στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου, ενώ μία ημέρα αργότερα, στις 27 του μηνός, θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί σε συνολικά πέντε νοσοκομεία.

«Θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων» διευκρίνισε.

Σειρά, στη συνέχεια, θα πάρουν όσοι είναι άνω των 65 ετών με τον αριθμό τους να υπολογίζεται γύρω στα 2,4 εκατομμύρια.

27 Δεκεμβρίου είναι η πρώτη από τις τρεις ημερομηνίες που ανακοίνωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την έναρξη των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την πνευμονολόγο και διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής στο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, ήδη ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην κλινική έχει δηλώσει ότι θέλει να υποβληθεί σε εμβολιασμό.

Η Ελλάδα αναμένεται, βάσει των τελευταίων στοιχείων, να λάβει περί τα 300.000 εμβόλια των Pfizer/BionTech στην πρώτη παρτίδα που θα παραλάβει.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα εμβόλια θα γίνουν την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμό» και «Σωτηρία».

Εντωμεταξύ στη Θεσσαλονίκη έφτασαν την Πέμπτη (17/12) τα ειδικά ψυγεία που θα χρησιμοποιηθούν για την συντήρηση του εμβολίου της Pfzizer.

Τα εμβόλια συντηρούνται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, ενώ το κάθε ψυγείο βαθέως πήξεως, μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 15.000 φιαλίδια του εμβολίου.

«Είμαστε αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη φαρμακοποθήκη στην ελληνική επικράτεια. Βρίσκεστε σε ένα χώρο ιδιοκτησίας των φαρμακοποιών 6.500 τμ. Κληθήκαμε από το υπουργείο να συμμετέχουμε σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια. Με χαρά μας αποδεχτήκαμε. Περιμένουμε το τρίτο ψυγείο. Είναι ιαπωνικής κατασκευής και έφτασαν εχτές», είπε ο ΓΓ του συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, κ. Νικολαΐδης.

«Η αποθήκη έχει 24ωρη φύλαξη και θα συνδράμει και η αστυνομία στη φύλαξή τους. Τα ψυγεία θα μείνουν εδώ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα εμβόλια θα μεταφέρονται από την αποθήκη στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα υπάρχουν άλλα ψυγεία που θα μπορούν να παραμείνουν για πέντε ημέρες.