Aντιδρά η Τουρκία μετά την επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ για τους S-400

Οι κυρώσεις δεν ήρθαν από τη Σύνοδο Κορυφής, ήρθαν όμως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την Τουρκία, με τις ΗΠΑ να κάνουν πράξη τις προειδοποιήσεις τους για τους S-400 και το υπουργείο Οικονομικών να τις επιβάλει σε βάρος 5 Τούρκων αξιωματούχων.

Ad - Διαφήμιση

Ο Ερντογάν, ο οποίος μετά την άκαρπη Σύνοδο Κορυφής δήλωνε ότι οι κυρώσεις από την ΕΕ δεν μπορούν να αγγίξουν την Άγκυρα ήρθε η ώρα να κατεβάσει τους τόνους και να μετριάσει την προκλητική του συμπεριφορά.

Στις πρώτες του δηλώσεις, χαρακτήρισε “λυπηρή” αυτή την απόφαση από πλευράς ΗΠΑ, ισχυριζόμενος πως “αυτά τα μέτρα κατά της Τουρκίας δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας”. Μάλιστα, υποστήριξε πως δεν περιμένει κυρώσεις από την ΕΕ, από την οποία ζητά τώρα “να τηρήσει τον λόγο της για πλήρη ένταξη της χώρας μας στην Ένωση”.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστήριξε πως “η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτής της κίνησης που βλάπτει τις διμερείς σχέσεις. Υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είμαστε προσανατολισμένοι στο στόχο της πλήρους ανεξάρτητης αμυντικής βιομηχανίας”.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, λίγο μετά την ανακοίνωση ξεκαθάρισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τα αποφασιστικά της βήματα για να επιτύχει τους στόχους της στο τομέα της αμυντικής της βιομηχανίας, ενώ με σωρεία αναρτήσεων αντέδρασε ο διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου Ερτογάν, Φαχρεντίν Αλτούν, που χαρακτήρισε παράλογη την απόφαση, επαναλαμβάνοντας το αφήγημα των μέτρων από την πλευρά της χώρας του για να προωθήσει την “παγκόσμια σταθερότητα” και διαμηνύοντας πως “η δέσμευσή μας για εθνική κυριαρχία είναι ακλόνητη και δεν επηρεάζεται από την απειλή κυρώσεων”.

Ικανοποίηση στο ελληνικό ΥΠΕΞ

Όπως είναι λογικό, η επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για τους S-400, έφερε την ικανοποίηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία και εξέφρασε μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Ελλάδα, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως για τις κυρώσεις, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει πως: “παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και την δοκιμή του αμυντικού συστήματος S-400 από την Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως την νομοθεσία για τις κυρώσεις. Δεν θα ανεχτούμε σημαντικές συναλλαγές με την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας“.

Αναλυτικά οι κυρώσεις:

Κυρώσεις στη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας προβλέπει η απόφαση των ΗΠΑ για την προμήθεια από την πλευρά της γειτονικής χώρας των ρωσικών πυραύλων S-400. Με τις επιβληθείσες κυρώσεις, μπλοκάρονται τα περιουσιακά στοιχεία και των τεσσάρων Τούρκων αξιωματούχων στις ΗΠΑ και απαγορεύεται η είσοδός τους στη χώρα. Επιπλέον, προβλέπεται η απαγόρευση των περισσότερων εξαγωγών, δανείων και πιστώσεων προς τη Διεύθυνση.

Οι κυρώσεις προβλέπουν περιορισμούς στην έκδοση θεωρήσεων στον Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) που είναι αρμόδια για όλο το αμυντικό πρόγραμμα της Τουρκίας και υπάγεται απευθείας στον κ. Ερντογάν, καθώς επίσης στον αντιπρόεδρό της Φαρούκ Γιγίτ, στον Σερχάτ Τζένκογλου, επικεφαλής του τμήματος Αεροπορικής Άμυνας και Διαστήματος, όπως επίσης στον Μουσταφά Αλπέρ Ντενίζ, υπεύθυνο προγραμμάτων στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αεροπορικών Αμυντικών Συστημάτων της SSB.

Με την απόφαση απαγορεύεται σε αμερικανικές Τράπεζες να χορηγήσουν Δάνεια και Πιστώσεις προς την SSB, ύψους,, ως και 10 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Επίσης απαγορεύεται κάθε είδους οικονομικής φύσης βοήθεια από την αμερικανική Τράπεζα Εξαγωγών – Εισαγωγών, για εξαγωγές προς την SSB.

Προβλέπεται ακόμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκφράσουν αντίθεση σε δάνεια που θα ωφελούσαν την SSB από διεθνείς χρηματοοικονομικού θεσμούς ενώ θα υπάρξουν περιορισμοί στην έκδοση θεωρήσεων στα προαναφερθέντα πρόσωπα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν για παράδειγμα στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, το Γραφείο Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων Εξωτερικού (Office of Foreign Assets – OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών προσέθεσε την SSB στη σχετική λίστα του, καθώς και τους προαναφερθέντες αξιωματούχους στον κατάλογο όσων προσώπων υπόκεινται σε πάγωμα κάθε περιουσιακού στοιχείου στις ΗΠΑ, ενώ Αμερικανοί υπήκοοι υπόκεινται σε απαγόρευση να προχωρούν σε συναλλαγές με τα πρόσωπα αυτά.