Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις για κλειστά σχολεία και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό

Σε ανακοινώσεις σχετικά με το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα θα προβεί στη 1:30 μ.μ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών καθώς έχει προηγηθεί νωρίτερα το πρωί η τακτική σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Αναμένεται να ανακοινώσει ποιοι τομείς θα παραμείνουν κλειστοί.

Τα μέτρα για τον κορωνοϊό φαίνεται πως δεν θα χαλαρώσουν για την εστίαση, αφού, όπως αναμένεται δε θα ανοίξουν πριν από το νέο έτος.

Αυτό που είναι βέβαιο και έγινε γνωστό από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πως δεν θα ανοίξουν τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση, καθώς είναι από τις πιο επικίνδυνες εστίες διασποράς του κορωνοϊού. Η επαναλειτουργία τους θα καταστεί εφικτή μόνον όταν έχουμε τα εμβόλια.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ο πρωθυπουργός είχε πει πως αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών προκειμένου να αποφασίσει αν θα ανοίξουν ή όχι, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν φαίνεται να επιτρέπουν την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις πριν από το νέο έτος.

Σήμερα άνοιξαν 110 εποχικά καταστήματα τα οποία θα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 8 Ιανουαρίου, ενώ το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι από τις 07:00 έως τις 20:30, καθημερινά.

Θα λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες και μέτρα που ορίζονται από τα πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:

Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, τα καταστήματα παιχνιδιών και τα κέντρα αισθητικής.