Πολυτεχνείο 2020: Κατάθεση στεφάνων – 10 προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ. – Κατασχέθηκαν κοντάρια και αντιασφυξιογόνες μάσκες

Με ελέγχους και προσαγωγές και σε πλήρη εφαρμογή είναι τα μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτροπή επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου.

Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου είναι διαφορετικός λόγω του lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων, που έχει προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις.

Σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο χώρο του Πολυτεχνείου μόνος, κατέθεσε στεφάνι και στη συνέχεια προχώρησε σε μια σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους.

«Η επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα από τη σημερινή συγκυρία», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι σήμερα είναι αναγκαιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας και η αλληλεγγύη στους συμπολίτες μας, ειδικά στους νέους που πλήττονται σφοδρότερα από την οικονομική κρίση. Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που όλοι πρέπει να δείξουμε για να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι από αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, στεφάνι κατέθεσε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Παρέμβαση έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα πραγματοποίησαν το πρωί περίπου 200 μέλη της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και μέλη της ΚΝΕ, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Κεντρικό σύνθημα ήταν “το Πολυτεχνείο ζει στην πάλη για την ανατροπή” και “Σε δεσμά και γύψο δεν μπαίνει ο λαός”.

Οι διαδηλωτές τήρησαν όλα τα μέτρα προστασίας με μάσκες και αποστάσεις, ενώ αποχώρησαν μετά από περίπου 15 λεπτά.

Παρών στη συγκέντρωση είναι και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα παρευρέθηκαν προκειμένου να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου και να καταθέσουν στεφάνι. Παρά τα απαγορευτικά μέτρα, η αξιωματική αντιπολίτευση πραγματοποίησε την εκδήλωση με τα περίπου 30 άτομα που βρέθηκαν εκεί να φορούν μάσκες και να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας.

Ως αυτή την ώρα 10 άτομα έχουν προσαχθεί.

Παράλληλα αστυνομικοί που διενεργούν ελέγχους σταμάτησαν ύποπτο ΙΧ και μέσα στο οποίο βρέθηκαν κοντάρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΙΧ ανήκει σε άτομο του αντιοεξουσιαστικού χώρου και το σταμάτησαν για έλεγχο στην οδό Σταδίου στο ύψος του αγάλματος του Κολοκοτρώνη.

 

Τα αντικείμενα που βρήκε η αστυνομία μέσα στο ΙΧ

1

2

3

6