Ιανός: Δύο νεκροί και μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία

Ο Ιανός σαρώνει τα πάντα στο περασμά του. Τεράστιες καταστροφές σε Ιόνιο, σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής για την παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, και παρά το γεγονός ότι στις περιοχές αυτές έχουν κοπάσει λίγο τα καιρικά φαινόμενα, συνεχίζεται η αύξηση των υδάτων, στις πεδινές περιοχές, λόγω της υπερχείλισης των ποταμών και των χειμάρρων.

Νεκρή είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα στο χωριό Βασιλί στα Φάρσαλα. Είναι το πρώτο θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Νεκρός βρέθηκε και ο ένας από τους δύο αγνοούμενους στην Καρδίτσα. Πρόκειται για 63χρονο κτηνοτρόφο αλβανικής καταγωγής τον οποίο αναζητούσε ο γιός του από χθες καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο 63χρονος βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιό του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας. Έτσι, ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία ανέρχεται σε δύο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την 40χρονη γυναίκα που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι. Φαίνεται πως αγνόησε τις εκκλήσεις. Κι αυτό γιατί η γυναίκα διατηρεί μαγαζί στη μία μεριά του χωριού, το οποίο χωρίζεται από ποτάμι. Η γυναίκα θέλησε να διασχίσει το φουσκωμένο ποτάμι και αγνόησε τον κίνδυνο. Έχει βρεθεί το αυτοκίνητό της και αυτή την ώρα γίνονται έρευνες να δουν αν βρίσκεται μέσα η άτυχη γυναίκα.

Ad - Διαφήμιση

Εξάλλλου, το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά με τους παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας και των άλλων συναρμόδιων φορέων για την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα τελευταία δεδομένα του φαινομένου και θέματα αποκατάστασης των ζημιών από τις περιοχές που πέρασε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων, φαίνεται πως η κακοκαιρία θα πλήξει μέχρι το μεσημέρι την Αττική αλλά δεν φαίνεται ότι θα είναι πολύ έντονη. Εντονότερα φαινόμενα αναμένονται μετά το μεσημέρι προς το απόγευμα, κυρίως με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και μεγάλο όγκο νερού σε Κορινθία και Αργολίδα και αργότερα στις Κυκλάδες.

Αγνοείται ζευγάρι ηλικιωμένων στην περιοχή Καστανίτσα Καρδίτσας. Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν φόβους για τη ζωή τους.

Το δελτίο τύπου της Πυροσβεστικής για τους απεγκλωβισμούς

Στο νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 198 κοπές δέντρων, και 35 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 63 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις και 39 κοπές δέντρων.

Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.

Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης τριών (3) ατόμων στην περιοχή του Αλμυρού Βόλου όπου είχαν εγκλωβιστεί σε ορμητικό χείμαρρο. Για την αντιμετώπιση του συμβάντος επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με ειδικό εξοπλισμό διάσωσης ορμητικών νερών, 1 ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και 1 διασωστική λέμβος και

 

«Πρώτο μέλημα των προσπαθειών είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως θα ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων.