Το σύμπτωμα που ξεχωρίζει την COVID-19 από το απλό κρυολόγημα

Έρευνα Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων ανέδειξε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις οσφρητικές δυσλειτουργίες, όπως η ανοσμία που προκαλεί η COVID-19, η νόσος που οφείλεται στον νέο κορωνοϊό, και εκείνες που συνοδεύουν το κοινό κρυολόγημα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Rhinology, η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις είναι πως, μολονότι οι ασθενείς με Covid-19 χάνουν την αίσθηση της όσφρησης, εξακολουθούν να αναπνεύσουν με ευκολία, ενώ συμπτώματα όπως καταρροή ή βουλωμένη μύτη απουσιάζουν, ενώ παράλληλα αδυνατούν να διακρίνουν τις πικρές ή γλυκές γεύσεις.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Carl Philpott, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, η ανοσμία, σημαντικό σύμπτωμα της νόσου COVID-19 και κοινό σύμπτωμα του έντονου κρυολογήματος όταν φράζει η ρινική κοιλότητα, έχει άλλη διάσταση στην περίπτωση της COVID-19, δεδομένου πως ο νέος κορωνοϊός συμπεριφέρεται διαφορετικά από άλλους ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, προκαλεί ιδιαιτέρως αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστή ως «καταιγίδα κυτοκίνης», και επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Όπως διαπιστώθηκε, η ανοσμία ήταν εντονότερη στους ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι δε μπόρεσαν να αντιληφθούν, επιπροσθέτως, τις πικρές ή γλυκές γεύσεις. Η απώλεια της γεύσης στους ασθενείς με COVID-19 ήταν η σημαντικότερη διαφορά σε σχέση με την ομάδα του κρυολογήματος.

Προηγούμενες ερευνητικές υποθέσεις είχαν καταλήξει πως ο νέος κορωνοϊός επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, βασισμένες σε νευρολογικά συμπτώματα που είχαν εμφανίσει ορισμένοι ασθενείς. Επιπλέον, σημειώνουν οι ίδιοι, υπάρχουν ομοιότητες με τον SARS, ο οποίο έχει διαπιστωθεί ότι εισέρχεται στον εγκέφαλο, πιθανώς μέσω των οσφρητικών υποδοχέων στη μύτη.

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, μια συγκεκριμένη εμπλοκή του ιού σχετικά με το κεντρικό νευρικό σύστημα σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19. Επιπλέον, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο νέος κορωνοϊός επηρεάζει σημαντικά τους υποδοχείς γλυκών και πικρών γεύσεων, γνωστών για τον σημαντικό ρόλο τους στην έμφυτη ανοσία», επεσήμαναν.