Ανοικτά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου σε Πλάκα, Μοναστηράκι και Ακρόπολη

Ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου θα μπορούν να είναι τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στην Πλάκα στο Μοναστηράκι και στην Ακρόπολη σύμφωνα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη κεντρικού τομέα Αθηνών. Μέχρι σήμερα τα καταστήματα αυτών των περιοχών μπορούσαν, βάσει νόμου, να λειτουργήσουν προαιρετικά τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου.

Ad - Διαφήμιση

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων, πώς ο τζίρος αυτών των καταστημάτων στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον εισερχόμενο τουρισμό.

Όπως αναφέρεται, για τη συγκεκριμένη απόφαση συνεκτιμήθηκαν σημαντικές παράμετροι, όπως οι εξής:

1) Η παραδοσιακή αγορά της Πλάκας αποτελεί στην πραγματικότητα την Παλιά Πόλη της Αθήνας, όπως οριοθετείται στο πολεοδομικό διάταγμα.

2) Σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης η Παλιά Πόλη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού και τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν με ειδικό ωράριο.

3) Τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στα σημεία της παραδοσιακής αγοράς της Αθήνας (Πλάκα – Μοναστηράκι – Ακρόπολη) στηρίζονται αποκλειστικά στον εισερχόμενο τουρισμό και η λειτουργία δεν περιορίζεται στις ημέρες της τυπικής λειτουργίας των καταστημάτων, δηλαδή Δευτέρα έως Σάββατο.

4) Στην περιοχή δραστηριοποιούνται κυρίως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που είναι στον κλάδο και απασχολούν ως προσωπικό μόνιμους συνεργάτες.