Ένας διαφορετικός Δεκαπενταύγουστος – Χρόνια πολλά απο το protipress.gr

Ένα διαφορετικό “Πάσχα του Καλοκαιριού”, όπως διαφορετικά λέγεται  θα εορτάσουμε όλοι οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι σήμερα.

Ad - Διαφήμιση

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι εορτή των Χριστιανικών Εκκλησιών, η οποία εορτάζεται στις 15 Αυγούστου. Είναι μια από τις επίσημες αργίες στην Ελλάδα.

Σε όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν βρεθείτε τον Δεκαπενταύγουστο, σίγουρα θα υπάρχει κάποια εκκλησία που γιορτάζει την Παναγία. Εκατονταπυλιανή, Κοσμοσώτηρα, Σουμελά, Χοζοβιώτισσα και Σπηλιανή, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που έχει αποδώσει η θρησκευτική παράδοση στις Παναγίες όλης της Ελλάδας.

Διαφορετικά θα εορτάσουμε φέτος λόγω του κορωνοϊού. Δεν θα υπάρξει καμία Λιτανεία, καμία περιφορά Επιταφίου. Πριν από λίγες ημέρες, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 3330), η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας,στους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιών.

 

Στην ΚΥΑ η οποία έχει ισχύ έως τις 31 Αυγούστου αναφέρεται πως  αναστέλλεται η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας. Όσοι παραβιάσουν την απόφαση αυτή θα τους επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Χωρίς Λιτανεία στην Μεγαλόχαρη της Τήνου και στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου

Την ακύρωση όλων των καθιερωμένων εκδηλώσεων προς τιμήν της Παναγίας Εκατονταπυλιανής ανακοίνωσε ο Δήμος Πάρου, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός μεγάλου αριθμού ατόμων και να παραμείνουν όλοι ασφαλείς,  σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Δ.Υ. και στο πλαίσιο της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας του Covid-19.