Συνελήφθη 40χρονος που παρίστανε τον λογιστή και εξαπατούσε ηλικιωμένους

Ένας 40χρονος οδηγός ταξί, ο οποίος εξαπατούσε κυρίως ηλικιωμένους παριστάνοντας τον λογιστή, αποσπώντας τους χρήματα με το πρόσχημα επιστροφών που δήθεν είχαν τα παιδιά τους από την εφορία, συνελήφθη στις Αχαρνές Αττικής, μετά από αστυνομική επιχείρηση της του Τμήματος Ασφάλειας Συντάγματος, με τη συνεργασία της ΟΠΚΕ της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Ομάδας ΔΙΑΣ.

Σε βάρος του 40χρονου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, με βάση στοιχεία που προέκυψαν ύστερα από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Συντάγματος, για απάτες που φέρεται ότι διέπραττε σε βάρος ηλικιωμένων τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τι αναφέρει το δελτίο τύπου που εξέδωσε η αστυνομία:

Συνελήφθη 40χρονος ημεδαπός διωκόμενος για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και απάτες σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πιστόλι με γεμιστήρα, μονόκαννο πυροβόλο όπλο, μονόκαννη κυνηγετική καραμπίνα με -235- φυσίγγια, χρηματικό ποσό -5.505- ευρώ, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και όχημα δημόσιας χρήσης

Συνελήφθη, πρωινές ώρες της 5-8-2020 στις Αχαρνές, στο πλαίσιο επιχείρησης που συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Συντάγματος, της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), 40χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για απάτες και κλοπές κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένες και σε απόπειρα, με προκληθείσα ζημιά που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των -120.000- ευρώ και στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για παράβαση του Νόμου περί Όπλων.

Από τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος βάσει της οποίας εκδόθηκε το ανωτέρω ένταλμα σύλληψης, προέκυψε ότι τα τελευταία τέσσερα έτη ο 40χρονος διέπραττε απάτες και κλοπές σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων.

Προηγήθηκε πολύμηνη και ενδελεχής έρευνα της ανωτέρω υπηρεσίας που περιελάμβανε αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων που προέκυπταν από διερεύνηση ατόμων και οχημάτων, μελέτη του τρόπου δράσης, συσχέτιση υποθέσεων και τέλος αναγνώριση εκ μέρους των παθόντων επιδειχθεισών φωτογραφιών υπόπτων, η οποία οδήγησε στην ταυτοποίηση.

Ως προς τη μεθοδολογία του, ο δράστης συνέλεγε πληροφορίες τόσο για τα υποψήφια θύματα που επέλεγε προς εξαπάτηση όσο και για τα συγγενικά τους πρόσωπα και αφού τα προσέγγιζε, τους παρουσίαζε ψευδή γεγονότα προσποιούμενος τον λογιστή.

Η ψευδής ιστορία που τους παρουσίαζε αναφερόταν στο ότι οικεία τους πρόσωπα δικαιούνται επιστροφής μεγάλου χρηματικού ποσού από την εφορία, πλην όμως η είσπραξη του προϋπέθετε την καταβολή χρηματικού ποσού από τους ίδιους για υποτιθέμενη έκδοση παραβόλων.

Επιπρόσθετα, για επιβεβαίωση των λεγόμενων του πραγματοποιούσε τηλεφωνική επικοινωνία με άγνωστο συνεργό του που προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο και σε μερικές περιπτώσεις συνομιλούσε με τους παθόντες, καταφέρνοντας να τους εξαπατήσει.

Κατόπιν τούτου, είτε μετέβαινε από κοινού με αυτούς, είτε τους μετέφερε με το δικό του όχημα σε τραπεζικά υποκαταστήματα ή στις οικίες τους, όπου τους αποσπούσε χρηματικά ποσά και κοσμήματα. Όταν επρόκειτο να τους οδηγήσει σε τραπεζικά υποκαταστήματα, απέφευγε να εισέλθει εντός αυτών για να μην καταγραφούν οι κινήσεις του από τυχόν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα, εξακριβώθηκε ότι ο κατηγορούμενος έχει διαπράξει τουλάχιστον -15- απάτες, έχοντας αποκομίσει χρηματικό ποσό άνω των -133.310- ευρώ.

Από τις έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • πιστόλι με γεμιστήρα
  • μονόκαννο πυροβόλο όπλο
  • μονόκαννη κυνηγετική καραμπίνα με -235- φυσίγγια
  • το χρηματικό ποσό των -5.505- ευρώ
  • κοσμήματα
  • ηλεκτρονικές συσκευές και
  • όχημα δημόσιας χρήσης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στους αρμόδιους Εισαγγελείς.