Βηρυτός: Σε κατ’ οίκον περιορισμό οι υπεύθυνοι

Αξιωματούχοι στο λιμάνι της Βηρυτού τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό ενώ εκκρεμεί το πόρισμα της έρευνας για τα αίτια που προκάλεσαν τη φονική έκρηξη το απόγευμα της Τρίτης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Σύμφωνα με την λιβανική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε την απόφαση, πρόκειται για πρόσωπα που εμπλέκονται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη.

Η κυβέρνηση ωστόσο δεν κατονόμασε τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους.

Από τον μέχρι στιγμής απολογισμό, τουλάχιστον 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 5.000 ακόμη τραυματίστηκαν, εξαιτίας της έκρηξης.

Οι 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου έφτασαν στη Βηρυτό με ένα ρωσικό πλοίο το 2013. Το πλοίο, με το όνομα MV Rhosus, προοριζόταν για τη Μοζαμβίκη – αλλά σταμάτησε στη Βηρυτό λόγω οικονομικών δυσκολιών που δημιούργησε επίσης ταραχές ανάμεσα στο ρωσικό και ουκρανικό πλήρωμα του πλοίου.

Από τη στιγμή που έφτασε, το πλοίο δεν έφυγε ποτέ από το λιμάνι της Βηρυτού, σύμφωνα με τον διευθυντή του τελωνείου Μπαντρί Νταχέρ, παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις τόσο του ίδιου όσο και άλλων ότι το φορτίο είναι ισοδύναμο μιας «επιπλέουσας βόμβας».

Οι αρχές του Λιβάνου δεν έχουν κατονομάσει το MV Rhosus ως την πηγή της ουσίας που τελικά εξερράγη στη Βηρυτό την Τρίτη, αλλά ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ δήλωσε ότι η καταστροφική έκρηξη προκλήθηκε από 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.

Πρόσθεσε ότι η ουσία είχε αποθηκευτεί για έξι χρόνια στην αποθήκη του λιμένα χωρίς μέτρα ασφαλείας, «θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών».

Ο επικεφαλής γενικής ασφάλειας του Λιβάνου είπε επίσης ότι ένα «εξαιρετικά εκρηκτικό υλικό» είχε κατασχεθεί χρόνια νωρίτερα και αποθηκεύτηκε στην αποθήκη, η οποία απέχει λίγα μόλις λεπτά με τα πόδια από τις περιοχές της Βηρυτού με εμπορικά καταστήματα και νυχτερινή ζωή.