Έφτασε ο Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά για τη μουσουλμανική προσευχή – Διαβάζει ο ίδιος το Κοράνι

Φορώντας μάσκα, όπως έχει ζητηθεί από όλους τους προσκυνητές, έφτασε πριν λίγο στην Αγία Σοφία ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ για την προγραμματισμένη πρώτη μουσουλμανική προσευχή, έπειτα από 86 χρόνια.

Ad - Διαφήμιση

Από χθες το βράδυ Τούρκοι διανυκτέρευσαν έξω από την Αγία Σοφία ενώ από τις 10 το πρωί που έχουν ανοίξει οι πύλες της Αγίας Σοφίας έχουν συρρεύσει μουσουλμάνοι απ’ όλο τον κόσμο.

Στη χώρα μας την ώρα της προσευχής οι καμπάνες θα χτυπούν πένθιμα σε μοναστήρια και ναούς.

Μέλη της εκκλησιατικής και επιστημονικής κοινότητας αντιδρούν και επισημαίνουν τη σημασία της διατήρησης της Αγίας Σοφίας, ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς, συμβόλου ειρήνης και ομόνοιας.

Ημέρα θλίψης η σημερινή για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, επισημαίνει πως «οφείλουμε να υποβάλλουμε στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, τον αντίστοιχο του ΟΗΕ για τις ισλαμικές χώρες, ένα ερώτημα, κατά πόσο αποδέχονται ή προτίθενται να καταδικάσουν αυτό που κάνει η Τουρκία σήμερα» γιατί όπως τονίζει «αλλοίμονο εάν πάμε σε διαμάχη ανάμεσα στις δύο θρησκείες.» Ταυτόχρονα προσθέτει πως δεν συμφέρει τον πρόεδρο Ερντογάν να δημιουργήσει προβλήματα στο Πατριαρχείο, γιατί όπως διευκρινίζει «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένας παγκόσμιος θεσμός, από την ισορροπία του οποίου συγκρατούνται πολλά πράγματα σήμερα και δεν πρέπει να κλονιστεί στο ελάχιστο και το γνωρίζει καλά αυτό ο Ερντογάν»

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος, επισημαίνει ότι «πρέπει να εισπράξει η Τουρκία ότι εάν θέλει καλές σχέσεις με μας, δεν μπορεί να προκαλεί την ψυχή μας και να βιάζει την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας με αυτόν το ωμό τρόπο. Ο ναός της Αγίας Σοφίας, εάν θέλει ο πρόεδρος Ερντογάν να είναι συνομιλητής και του πολιτισμού αλλά κυρίως της Ορθοδόξου Ελλάδος πρέπει να επιστραφεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Να μην διστάζουμε να το λέμε αυτό. Εκεί ανήκει. Εάν θέλει να πάψει να είναι μουσείο, εκεί ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.»