Παπαγγελόπουλος: Παραπομπή για 8 αδικήματα

Περίπου δέκα μήνες μετά την έναρξη της εργασιών της Προανακριτικής για την υπόθεση Novartis η πλειοψηφία της Βουλής αποφάσισε να παραπέμψει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για 8 αδικήματα.

Για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για εκδικητική πράξη, ενώ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι αποκαλύφθηκε η σκευωρία και «επανήλθε η δικαιοσύνη».

Εχθές με 177 θετικές ψήφους, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ άνοιξαν το δρόμο για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο. Από τα οκτώ αδικήματα, τα τέσσερα έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης παραπέμπεται για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, για την ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας, για την ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, για την παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση, για την απόπειρα εκβίασης, για την δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, για την  δωροληψία Υπαλλήλου και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (Συμμορία).

Μαζί του, ως συμμέτοχοι, θα βρεθούν υπό την κρίση του δικαστικού συμβουλίου και επτά μη πολιτικά πρόσωπα: Η Ελένη Τουλουπάκη και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς, καθώς και τέσσερις δημοσιογράφοι: ο Γιάννης Φιλιππάκης, ο Αλέξανδρος Τάρκας, η Γιάννα Παπαδάκου και ο Κώστας Βαξεβάνης.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 180 βουλευτές. Δηλαδή, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής. Από αυτούς, τα 177 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα και τρία άκυρα)δύο γιατί δεν υπήρχε σημειωμένο τίποτα επάνω και το τρίτο γιατί είχε γραφεί με μωβ χρώμα). Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25 απείχαν από την ψηφοφορία.

Για να ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία, το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του δικαστικού συμβουλίου όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.