Αιγαίο: Δεν έχει λήξει ο συναγερμός σε ένοπλες δυνάμεις – Τούρκος αναλυτής δεν αποκλείεται η Τουρκία να αναπτύξει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να αποτρέψει πιθανή επίθεση από την Ελλάδα

Ένοπλες Δυνάμεις και κυβέρνηση παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, παρακολουθώντας στενά κάθε κίνηση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ad - Διαφήμιση

Το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ ο τουρκικός στόλος, δεν εμφανίζει κινητικότητα.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα συνοψίζεται σε τέσσερις λέξεις: «Ψυχραιμία, ετοιμότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση».

Συνομιλίες Μέρκελ – Ερντογάν και Μητσοτάκη – Πούτιν

Το τηλεφώνημα Μέρκελ σε Ερντογάν φαίνεται ότι έπαιξε το ρόλο του και μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κινήσεις όξυνσης η Τουρκία. Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι ο μόνος ηγέτης στην ΕΕ που μπορεί να συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο και να επηρεάσει τις εξελίξεις, καθώς η Τουρκία έχει ιδιαίτερες οικονομικές σχέσεις με την Γερμανία και τυχόν κυρώσεις θα επηρέαζαν αρνητικά την εύθραυστη τουρκική οικονομία.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις διεθνείς επαφές για την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και συνομίλησε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να έχει ανάλογες επαφές, ώστε να θέσει όλους τους «μεγάλους παίχτες» προ των ευθυνών τους, καθώς και να ενημερώσει για τους κινδύνους που προκαλεί η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής, Καντίρ Ντογάν, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Yeni Safak», αποκαλύπτει το ενδεχόμενο η Τουρκία να αναπτύξει πυραύλους στα παράλια, απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου για να αποτρέψει πιθανή επίθεση από την Ελλάδα. Ένας άλλος τρόπος αποτροπής, σύμφωνα με τον Καντίρ Ντογάν, είναι η χρήση μαχητικών F-16 και drones. «Η Τουρκία έχει περισσότερες από μία στρατιωτικές επιλογές. Τα συστήματά μας έχουν αποδείξει την αξία τους σε διάφορες περιοχές. Η ενεργή χρήση τους στην περιοχή θα αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης».