Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε στην Αθήνα με 70 δισ. ευρώ μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Mετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ.

Ad - Διαφήμιση

«Πιστεύω ότι πετύχαμε τελικά ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνέντευξης Τύπου. «Πετύχαμε τελικά σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση, μια αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία. Νομίζω ότι είναι μια αντίδραση που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων. Οι περιστάσεις μάς ορίζουν και οι επιλογές μας τελικά μάς καθορίζουν και σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και με έναν προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 έτη ύψους 1,074 τρισ. ευρώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, για να υπογραμμίσει: «Καταφέραμε τελικά, μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: να προστατεύσουμε πάνω απ’ όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές. Και βέβαια η Ελλάδα, έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα τελευταία τέσσερα εικοσιτετράωρα. Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες».

Σχετικά με το πακέτο των περίπου 72 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε ουσιαστικά ανέρχονται περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ και πρόκειται για κάτι παραπάνω από 19 δισ., στα οποία προστίθενται περίπου τα 12,5 δισ. σε δάνεια, για να καταλήξουμε ξανά στο τελικό ποσό των 32 δισ. ευρώ».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν όροι για να πάρει η Ελλάδα τα εν λόγω ποσά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται με όρους που είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, θα έχουμε ταχύτερες εκταμιεύσεις, αλλά θα έχουμε και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020».
«Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα»