16.5 C
Peristeri
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχική Περιστέρι ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: #aposyre_to: Να φύγει τώρα η χαβούζα / ΣΜΑ από...

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: #aposyre_to: Να φύγει τώρα η χαβούζα / ΣΜΑ από το άλσος

download#aposyre_to
Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΛΛΟ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

Ad - Διαφήμιση

10 χρόνια πριν η διοίκηση του κ. Παχατουρίδη πραγματοποίησε παράνομα εργασίες για τη δημιουργία άτυπου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ) στον καταργημένο χώρο του φυτωρίου στο δημοτικό γκαράζ. Χωρίς άδεια από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, χωρίς να έχει γίνει καμία περιβαλλοντική μελέτη για επεξεργασία και διάθεση λυμάτων / στραγγιδίων, χωρίς να υπάρχουν στοιχειώδεις προδιαγραφές για τη χωροθέτηση και την υλοποίηση του έργου μέσα στην καρδιά της πόλης!

Τα κριτήρια της δημοτικής αρχής ήταν αυθαίρετα και επικίνδυνα. Επειδή πρόκειται για ένα καταφανώς προβληματικό έργο που δεν θα είχε τη συναίνεση κανενός, όλα έγιναν εν κρυπτώ. Το ίδιο το έργο ονομάστηκε “λειοτεμαχιστής ογκωδών αντικειμένων”. 10 χρόνια μετά ο δήμος δεν είναι ικανός να εξασφαλίσει – έστω εκ των υστέρων – βασικές προϋποθέσεις τήρησης των όρων υγιεινής και ασφάλειας. Με σωρεία παράνομων δεξαμενών πετρελαίου, πλυντηρίου/συνεργείου για τις σκουπιδιάρες και φυσικά την ίδια τη χαβούζα η οποία δέχεται και οργανικά απόβλητα, με απόνερα αγνώστου φορτίου και χημικά να καταλήγουν στα φρεάτια των ομβρίων. Με τους εργάτες να πληρώνονται με παροχές εργαζομένων στο …”πράσινο” αντί σε χωματερή, με κινδύνους για την υγεία τους, με φανερές βλάβες στον οργανισμό τους από ουσίες που εκπέμπονται από τα πλαστικά, τα νοσοκομειακά απόβλητα, τα ελενίτ με τον αμίαντο, μετά από όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας. Με τον κίνδυνο για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα να είναι υπαρκτός. Σήμερα 10 χρόνια μετά όλα αυτά εξακολουθούν να μας αφορούν όλους και όλες.

Στον απόηχο μιας πανδημίας που δεν έχει τελειώσει και που υπενθυμίζει την ανισορροπία που επιβάλλει το σύστημα της άκρατης εκμετάλλευσης και των ασθενειών που γεννάει, η ομογάλακτη του Παχατουρίδη, κυβέρνηση της Ν.Δ ψήφισε τελικά το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη με τη διαδικασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτός ο νέος αντιπεριβαλλοντικός νόμος 4685/20, που πέρασε “νύχτα” στην περίοδο της καραντίνας, ουσιαστικά νομιμοποιεί στο άρθρο 92 την “προσωρινή” λειτουργία του δήθεν ”λειοτεμαχιστή”, όπως ψευδώς τον ονόμαζε η διοίκηση επί σειρά ετών, πλέον ονομάζοντάς τον ΣΜΑ· όπως είναι δηλαδή. Και όλα αυτά σε ένα χώρο που με Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρίζεται ως Κοινόχρηστο Πράσινο (ΦΕΚ 569Δ΄/12-10-81). Μέσα στο αμαξοστάσιο και πίσω από το “Πράσινο σπίτι”, κανονικά “και με το νόμο” πλέον, λαμβάνει χώρα επί 10 χρόνια η επεξεργασία σύμμεικτων οικιακών -και όχι μόνο απορριμμάτων σε καθημερινή βάση! Με το νόμο αυτό νομιμοποιούνται κι άλλες αντίστοιχες χαβούζες ανά την Αττική, καμιά τους όμως δε βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, ούτε έχει την έκταση της δικής μας. Για το περιβαλλοντικό έγκλημα της πόλης μας έχει εκδώσει και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων καταγγελτικό ψήφισμα.

Όταν οι κάτοικοι είχαν ξεσηκωθεί κι εμείς σαν Αριστερή Κίνηση Περιστερίου καταγγείλαμε σε όλους τους τόνους κι επανειλημμένως την παράνομη λειτουργία της Χαβούζας/ΣΜΑ με την επεξεργασίας πάσης φύσης σκουπιδιών, χαρακτηρίζοντάς την ως άκρως επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων κι επιβαρυντική για το περιβάλλον, ο κ. Παχατουρίδης μας διαβεβαίωνε οτι δεν είναι ΣΜΑ, αλλά λειοτεμαχιστής ογκωδών αντικειμένων. Μας χαρακτήριζε “οπισθοδρόμηση” και “καθυστερημένη μειοψηφία”. Παρόλα αυτά υποσχόταν στα προεκλογικά του φυλλάδια την απομάκρυνση όλων αυτών των χρήσεων από τον ευρύτερο χώρο του Άλσους.

Ο νόμος Χατζηδάκη και η λειτουργία του ΣΜΑ σε μια πόλη του μισού τετραγωνικού πρασίνου ανά κάτοικο, μέσα σε χαρακτηρισμένο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, που αντί για πράσινο έχει χωματερή, επικίνδυνες δεξαμενές κι απόβλητα σκουπιδοζουμιά να ποτίζουν για χρόνια τον υδροφόρο ορίζοντα και να προσκαλούν γλάρους, κουνούπια και τρωκτικά στη γύρω περιοχή, αυτό είναι η πρόοδος, το προχώρημα και το “Περιστέρι, καθαρή πόλη”;

Συνένοχοι στο έγκλημα που συντελέστηκε είναι και όλες ανεξαιρέτως οι δημοτικές παρατάξεις που πρόσκεινται σε κοινοβουλευτικά κόμματα, συναινώντας, σιωπώντας και ψηφίζοντας για τους λόγους τους την επαναλειτουργία των μηχανημάτων, που οι κάτοικοι με την επιτροπή και τους αγώνες τους είχαν καταφέρει να σφραγίσουν. Η στάση που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα να καταλήξει το Άλσος κατακρεουργημένο, βορά στα χέρια ιδιοτελών πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Η δημοτική αρχή προκειμένου να γλιτώσει βενζίνες των απορριματοφόρων από το να πηγαίνουν στη Φυλή και εργατοώρες των εργατών του δήμου, κατασκεύασε αυθαίρετα αυτό το τερατούργημα στην πόλη μας. Η επιμονή της στην παραμονή της χωματερής, σε συνδυασμό με τις επιταγές του σχεδίου Κλεισθένη για τους δήμους, με το οποίο αφαιρεί πόρους ενώ προσθέτει αρμοδιότητες μας οδηγεί σε ένα συμπέρασμα. Οτι η χωματερή ήρθε για να μείνει και να αποφέρει κέρδη μέσω των συμπράξεων με ιδιώτες και ενδεχομένως να παραλάβει -με το αζημίωτο- απορρίμματα και άλλων δήμων δεδομένης και της έκτασής της.

Από εκεί που ο κ. Παχατουρίδης καυχιόταν για την καθαρή πόλη που παρέδωσε, εδώ και 10 χρόνια είναι ο μεγαλύτερος σκουπιδοδήμαρχος κι έτσι του αξίζει να τον θυμόμαστε. Κι αν η αδιαλλαξία της δημοτικής αρχής για το ζήτημα παραμένει, το ίδιο και περισσότερο αδιάλλακτοι δηλώνουμε κι εμείς, που αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στη ζωή και δε θα επιτρέψουμε να αναπνέουμε τη μπόχα των σκουπιδιών του κέρδους τους. Έχουμε δικαίωμα λόγου και δράσης σε αυτή την πόλη και δε θα επιτρέψουμε να μας το στερήσει κανένας. Αυτοί υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους. Εμείς αγωνιζόμαστε για την υγεία, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

  • Να φύγει τώρα η χαβούζα / ΣΜΑ από το άλσος και να φυτευτεί ο χώρος με ψηλό πράσινο, όπως προβλέπει το Διάταγμα του 1981. Οι ανάγκες σε πράσινο έχουν αυξηθεί από τότε.
  • Να φύγει το παράνομο γκαράζ και το εκθεσιακό κέντρο
  • Να απομακρυνθεί το νεκροταφείο
  • Να ενοποιηθούν όλοι οι παραπάνω χώροι σε ένα ενιαίο άλσος, ώστε να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου για την πόλη
  • Ο νόμος Χατζηδάκη είναι μνημείο ανηθικότητας και κυνισμού. Συντασσόμαστε με τις δημοτικές κινήσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες που ζητάνε την απόσυρσή του.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ