Σερβία: Επεισόδια μετά την ανακοίνωση του νέου lockdown

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου, μετά την ανακοίνωση ότι θα επιβληθεί lockdown το σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η έξαρση του κορωνοϊού στη Σερβία.
Στο κέντρο της πρωτεύουσας ξέσπασαν επεισόδια, ενώ μια ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό φραγμό και να εισβάλει στο κοινοβούλιο, αλλά η αστυνομία τους απώθησε. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζητώντας την παραίτησή του. Κάποιοι από τους διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς, οι οποίοι «απάντησαν» με χρήση χημικών. Αρκετά περιπολικά πυρπολήθηκαν, ενώ διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και μπροστά από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Μικρότερες διαδηλώσεις κατά των νέων μέτρων έγιναν και σε άλλες πόλεις της Σερβίας. Ο αρχηγός της αστυνομίας, Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, δήλωσε ότι έγιναν πολλές συλλήψεις και ότι αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Στη Σερβία τα κρούσματα κορωνοϊού πλησιάζουν τις 17.000, ενώ 330 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έξαρση του ιού στη χώρα που είχε μεν επιβάλει μέτρα περιορισμού τον Μάρτιο, αλλά ήταν από τις πρώτες που άνοιξαν τον Μάιο.