«Το είπαμε, το κάναμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια των νέων σταθμών μετρό

Μια ημέρα πριν την συμπλήρωση ενός χρόνου στη διακυβέρνηση της χώρας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε από τον καινούργιο σταθμό της Νίκαιας, τους τρεις πρώτους σταθμούς της επέκτασης του μετρό προς Πειραιά. Στην ομιλία του τόνισε ότι ουσιαστικά τα σημερινά εγκαίνια δικαιώνουν τις τέσσερις λέξεις με τις οποίες η κυβέρνηση έχει πορευθεί αυτόν τον έναν χρόνο. «Το είπαμε, το κάναμε» είπε χαρακτηριστικά, «προτιμούμε να μιλάνε τα έργα μας» είπε.

Τονίζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργεί η σύνδεση του κέντρου της πόλης με το λιμάνι του Πειραιά στη μια άκρη της γραμμής και το αεροδρόμιο στην αντίπερα άκρη, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τέτοιες μέρες του 2022, το μετρο θα συναντά τις γραμμές του ηλεκτρικού στον Πειραιά και θα τερματίζει στην καρδιά της πόλης».

Εθεσε επίσης την περιβαλλοντική διάσταση του έργου, η λειτουργία του οποίου αντικαθιστά τη χρήση δεκάδων χιλιάδων -κατά κανόνα- ρυπογόνων αυτοκινήτων. Όσο για το κοινωνικό αποτύπωμα, αντανακλάται όχι μόνο στην πιο εύκολη μετακίνηση των πολιτών. «Όσο μειώνονται οι φυσικές αποστάσεις, τόσο μειώνονται και οι κοινωνικές» είπε χαρακτηριστικά. «Οι περιφερειακοί δήμοι του Πειραιά κερδίζουν και πάλι τη θέση τους όχι μόνο στον συγκοινωνιακό χάρτη, αλλά και στη ζωή της πόλης. Οι κάτοικοι μέσα σε ένα τέταρτο θα είναι από τη Νίκαια στο Σύνταγμα και σε 50 λεπτά στο αεροδρόμιο» ανέφερε.

Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στόχευση της επέκτασης του μετρό προς το μεγάλο λιμάνι της χώρας, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι νέοι σταθμοί εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο ανάπλασης για τη Δυτική Αττική και τον Πειραιά. Αιχμή του σχεδιασμού αποτελεί η απομάκρυνση των Φυλακών Κορυδαλλού και η μετατροπή τους σε πνεύμονα πρασίνου και κύτταρο πολιτισμού.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα δεύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο στον χώρο των Λιπασμάτων, το οποίο και θα περιλαμβάνει ένα κέντρο καινοτομίας, όπου τεχνολογία και επαγγελματική εξειδίκευση θα συνδυάζονται με την αναψυχή.

Με την προσθήκη στο δίκτυο των τριών νέων σταθμών σε Αγία Βαρβάρα, Νίκαια και Κορυδαλλό, συνολικά 2,6 εκατ. κάτοικοι της πρωτεύουσας, περισσότεροι απού τους μισούς, έχουν πρόσβαση στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Όσο για τα έργα στους τρεις επόμενους σταθμούς της επέκτασης σε Μανιάτικα, Δημοτικό Θέατρο και Πειραιά, είναι σε εξέλιξη η σκυροδέτηση, οι τελευταίες αρχιτεκτοκτινές παρεμβάσεις και η εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.