O Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ: «Μαθηματικά η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να πολεμήσει με την Τουρκία»

O Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ σε συνέντευξή του, σε ερώτηση για τις αντιδράσεις Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου ενάντια στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός τις χαρακτήρισε «συναισθηματικές αντιδράσεις». «Είμαστε εκεί με τη πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και η συμφωνία για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες έχει την υπογραφή και των δύο χωρών και επομένως συνεχίζουμε εκεί τις εργασίες μας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ. Επομένως πρέπει να το σεβαστούν όλοι αυτό. Δεν είναι σωστή συμπεριφορά να προσπαθούν να ‘νερώσουν’ αυτή την εργασία μας», ανέφερε.

Ad - Διαφήμιση

Σε ερώτηση πως σχολιάζει τη δήλωση του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για στρατιωτική σύγκρουση με Τουρκία, ο Χουλούσι Ακάρ απάντησε: «ας το πω έτσι, είναι ένα λεκτικό παραπάτημα. Εγώ δεν πιστεύω – και θέλω να το τονίσω – ότι οι Έλληνες μαθηματικά είναι δυνατόν, είναι σωστό να πολεμήσουν με την Τουρκία. Εμείς με την Ελλάδα πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στην Κύπρο, στη Θράκη, στα σύνορά μας μέσω διαλόγου με ειρηνικές και πολιτικές μεθόδους στη βάση της καλής γειτονίας. Και αυτό το εκφράσαμε με κάθε ευκαιρία. Εμείς το πιστεύουμε αυτό», ανέφερε.

Για την Αγιά Σοφιά, ο Ακάρ είπε ότι «με τον αντιτουρκισμό και αντιισλαμισμό ούτε η Ελλάδα, ούτε άλλη χώρα δεν μπορεί να πετύχει τίποτα. Αυτά τα λάθη επηρεάζουν τους ίδιους. Εμείς δεν παθαίνουμε τίποτα. Οι αρμόδιοι θεσμοί πρέπει να το μελετήσουν το θέμα και να κάνουν αυτό που πρέπει. Διαφορετικά αν μιλάτε συνέχεια εκ μέρους μας τότε εμπλέκεστε στα εσωτερικά μας. Η Αγία Σοφία είναι περιουσία που πήρε η Τουρκία μετά την κατάκτηση της Κων/πολης. Ανήκει στην Τουρκική Δημοκρατία. Εσείς δεν μπορείτε να κάνετε σχέδια γι αυτό το οίκημα με κανένα τρόπο. Είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι τουρκικοί θεσμοί μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν. Πρέπει να το γνωρίζουν αυτό».