Πλαστική σακούλα: Μείωση 98,6% στη χρήση στα σούπερ μάρκετ

Μείωση της τάξεως του 98,6% καταγράφηκε στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους στα σούπερ μάρκετ το 2019, σε σχέση με το 2017, καταδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Ad - Διαφήμιση

Συγκεκριμένα, το 2019 διατέθηκαν περί τα 24 εκατ. σακούλες από 1,8 δισ. σακούλες το 2017. Η εφαρμογή του μέτρου ήταν αυστηρή και καθολική ενώ η κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση πλαστικής σακούλας στο κανάλι του σούπερ μάρκετ μειώθηκε από 167 σακούλες ανά κάτοικο σε δύο.

Σε σχέση με τα λοιπά κανάλια εμπορίου-εστίασης στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ καταγράφονται ανάμεικτες τάσεις, καθώς ναι μεν η αύξηση του περιβαλλοντικού τέλους από 0,03 ευρώ συν ΦΠΑ σε 0,07 ευρώ συν ΦΠΑ επέφερε πτωτικές τάσεις, αλλά η έλλειψη ελέγχων από την πολιτεία επέφερε αυξητικές τάσεις. Συγκεκριμένα, σημειώνεται η εξαίρεση των υπαίθριων λαϊκών αγορών και των περιπτέρων από την εφαρμογή της νομοθεσίας και την πρακτικά ανύπαρκτη μείωση της χρήσης των πλαστικών σακουλών σε αυτά τα κανάλια.

Σε άλλους κλάδους (π.χ. είδη ένδυσης) καταγράφεται κατάργηση και αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας από άλλου τύπου σακούλες όπως χάρτινες ενώ πλημμελής εφαρμογή του μέτρου καταγράφεται στον κλάδο της εστίασης με εξαίρεση τις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης.