Νέος χάρτης πρόκληση από την Τουρκία

Η νέα πρόκληση της Τουρκίας ήρθε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, που απάντησε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος είχε προειδοποιήσει την Τουρκία πως καμία ενέργειά της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν θα μείνει αναπάντητη!

Ad - Διαφήμιση

«Οι νέες περιοχές ερευνών που έχουν αιτηθεί τα “Τουρκικά Πετρέλαια” για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα», δήλωσε ο Ακσόι.

«Είναι απόλυτη η αποφασιστικότητα μας να υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια αυτά, οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η TPAO καταθέτει αιτήματα για να λάβει άδειες ερευνών πετρελαίου στις περιoχές R18, R19, S18, S19 (σ.σ. ανατολικά της Καρπάθου μέχρι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), S16, S17 (σ.σ. περιοχή ανάμεσα στην Κάρπαθο και Κρήτη μέχρι τα 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T18, T19, U18, U19 (σε απόσταση 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T16, T17, U16, U17 (ανατολικά της Κρήτης) και V18, V19.

Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων, με την Τουρία να επιμένει και να μην αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Στον χάρτη που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτονται οι ακριβείς περιοχές όπου η Τουρκία θέλει να κάνει έρευνες και οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.