Εξώδικο Κραουνάκη σε Μπακογιάννη: Ζητά αποζημίωση για τη συναυλία στο φορτηγό

Εξώδικο στον Δήμο Αθηναίων, με το οποίο ζητά να αποζημιωθεί χρηματικά επειδή η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ερμήνευσε τραγούδια του χωρίς την άδειά του, απέστειλε ο μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης.

Ο Στ. Κραουνάκης είχε εκφράσει από την αρχή τη δυσαρέσκειά του για τη συναυλία πάνω σε φορτηγό που είχε πραγματοποιήσει η Αλκ. Πρωτοψάλτη, περνώντας από από πολλά σημεία της πρωτεύουσας, μια ιδέα που στηρίχθηκε από τον δήμο Αθηναίων.

Είχε δηλώσει πως «αυτό που έγινε ήταν πολύ σιχαμερό και τώρα έχω έναν νόμιμο δρόμο να ακολουθήσω», κάτι που έκανε πράξη αποστέλλοντας εξώδικη διαμαρτυρία προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων και την εταιρία «Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων Α.Ε».

Ο μουσικοσυνθέτης ζητά με το εξώδικο να τον ενημερώσουν εντός προθεσμίας πέντε ημερών για το χρηματικό ποσό που προτίθεται να καταβάλει ο Δήμος Αθηναίων. Μεταξύ άλλων, στη διαμαρτυρία αναφέρει: «Με μεγάλη απογοήτευση, διαπίστωσα ότι στο πλαίσιο της ως άνω εκδήλωσης, ερμηνεύτηκαν ορισμένα από τα τραγούδια- δημιουργήματα μου, δίχως προηγουμένως να έχω ερωτηθεί προς τούτο, πολλώ δε μάλλον δίχως να έχω παραχωρήσει την εκ του νόμου απαιτούμενη άδεια και συγκατάθεση. Κατά τα ανωτέρω έλαβε χώρα χωρίς την αναγκαία άδεια- συναίνεση- έγκριση μου καθ΄υπέρβαση κάθε δικαιώματος μου, δημόσια εκτέλεση μουσικής. Αυτό αποτελεί παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού- ιδιοκτήτη του πνευματικού έργο».

Επιπλέον, κάνει λόγο για απόλυτα σκηνοθετημένη δράση προσθέτοντας ότι: «Η συναυλία αυτή, υπό το πρόσχημα της μέριμνας και ψυχικής ανάτασης των “ελεύθερων πολιορκημένων”, ενός εκάστου ημών, ο οποίος συνειδητά προστατεύει τον συνάνθρωπο του, διεξήχθη σε πλείστες γειτονιές της Αθήνας, με αφετηρία την Τεχνόπολη Αθηνών και κορύφωση τη στάση, μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού, μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου, όχι αυθόρμητα αλλά λόγω αναγκαστικής κατευθυνόμενης πορείας και μάλιστα υπό την πλήρη σκηνοθετική σύμπραξη και παρουσία ΜΜΕ».