Κορονοϊός Ελλάδα: 40 νέα κρούσματα, 4 νέοι θάνατοι – Οι κανόνες για μετακινήσεις με πλοίο

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, στην Ελλάδα καταγράφονται:

40 νέα κρούσματα – 2.810 συνολικά, 612 σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό – 1.452 σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα
23 είναι διασωληνωμένοι – 72 έτη διάμεση ηλικία, 96% με υποκείμενο νόσημα
90 πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία
4 νέοι θάνατοι – 160 συνολικά στην Ελλάδα
– 120.015 δείγματα έχουν ελεγχθεί κλινικά στη χώρα μας

Όπου δεν τηρούνται οι κανόνες ο ιός κερδίζει έδαφος, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Εάν εξακολουθήσουμε να τηρούμε τα μέτρα σιγά-σιγά ο ιός σβήνει, σημείωσε. Αλλά εξακολουθεί να είναι εδώ ο κορονοϊός, προειδοποίησε.

Ο ΠΟΥ διευκρινίζει ότι μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις θερμοκρασίες και πως ούτε η μεγάλη έκθεση στον ήλιο προφυλάσσει.

Σειρά μέτρων για τις μετακινήσεις με πλοία ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

– 50% πληρότητα στα πλοία
– θερμομέτρηση πριν την επιβίβαση και ερωτηματολόγιο
– 1,5 μέτρο απόσταση
– καμπίνα από ένα άτομο ή οικογένεια
– υφασμάτινη μάσκα
– κενά στα αεροπορικά καθίσματα
– ενημέρωση και εκπαίδευση πληρωμάτων και επιβατών
– καθαριότητα και απολύμανση πλοίων
-κανόνες λειτουργίας στα μπαρ επιβατών.

Aερομεταφορές

Με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει τις ακόλουθες αεροπορικές οδηγίες (συνολικά 5 νέες Notams):

• Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
• Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.
• Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59
• Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59
• Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Η ΥΠΑ επισημαίνει για τις πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες γίνονται κανονικά έως τώρα αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ότι αναμένεται σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων από την Δευτέρα 18 Μαΐου λόγω της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων στην Επικράτεια όλης της χώρας.