Δέκα χρόνια από την τραγωδία της Marfin

Μαύρη επέτειος σήμερα καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια από την τραγωδία της Marfin, στην οδό Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι την ώρα που διαδηλωτές βρίσκονταν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα, του πρώτου μνημονίου.

Ad - Διαφήμιση

Η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία ήταν 4 μηνών έγκυος, ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσάκαλης, και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών βρήκαν τραγικό θάνατο, στις 5 Μαΐου 2010, όταν εγκλωβίστηκαν μαζί με τους συναδέλφους τους μέσα στο φλεγόμενο υποκατάστημα της τράπεζας.

Κουκουλοφόροι, οι οποίοι είχαν παρεισφρήσει στην πορεία, πέταξαν μολότοφ στο υποκατάστημα ενώ είχε προηγηθεί «επίθεση» και στο βιβλιοπωλείο Ιανός.

Tον Οκτώβριο του 2016, η δικαιοσύνη αθώωσε τους κατηγορούμενους για βαρύτατα αδικήματα καθώς από τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί αλλά και την ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχθηκε πως είχαν σχέση με την ρίψη των μολότοφ. Αποτέλεσμα, ακόμη και σήμερα να παραμένουν άγνωστοι και ατιμώρητοι οι δράστες της φονικής επίθεσης.

Την κατασκευή μνημείου για τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης στην Marfin στις 5 Μαΐου 2010 ζήτησε, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

«Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία της Marfin, οι κουκουλοφόροι ένοχοι δεν έχουν τιμωρηθεί για τη δολοφονία του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, της Παρασκευής Ζούλια, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και ενός αγέννητου μωρού, που κάηκαν ζωντανοί μέσα στην τράπεζα, μετά τη ρίψη βόμβας μολότοφ σε αθώους ανθρώπους», σημειώνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην ερώτησή του, την οποία απευθύνει στους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Στο πρόσφατο παρελθόν ακούσαμε μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο τέως πρωθυπουργός, να μην αντιλαμβάνονται «τι κακό έχουν οι μολότοφ», αλλά και να δηλώνουν σε τηλεοπτικά πάνελ ότι δεν θυμούνται να έχει σκοτωθεί κανείς από αυτές. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. Στόχος των κουκουλοφόρων στις 5 Μαΐου 2010 ήταν να αφαιρέσουν ζωές», υπογραμμίζει κ. Κυρανάκης και καλεί τους δύο υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή εάν «υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης για την ανέγερση μνημείου στη μνήμη των θυμάτων από τον εμπρησμό στην Marfin στις 5 Μαΐου 2010, ως ελάχιστο καθήκον και φόρο τιμής».