Οι σημερινές εξελίξεις για τον κορονοϊό στη χώρα μας: 15 νέα κρούσματα, 1 νέος θάνατος, 38 διασωληνωμένοι

Στη σημερινή ενημέρωση από τον κ.Σωτήρη Τσιόδρα ανακοινώθηκαν για την Ελλάδα:

  • 15 νέα κρούσματα – 2.591 συνολικά – 56% άνδρες
  • 38 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ – 67 έτη διάμεση ηλικία, οι 10 γυναίκες – 87% υποκείμενο νόσημα ή ηλικιωμένοι
  • άλλος ένας νέος θάνατος – 140 συνολικά, 37 γυναίκες, με μέση ηλικία 74 έτη – 92% με υποκείμενο νόσημα
  • 75.170 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί
  • 946 θετικοί ασθενείς ανάρρωσαν σπίτι τους

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, μοριακός έλεγχος θα γίνει σε όλα τα άτομα με συμπτώματα, σε προσωπικό υγείας  όπως επίσης και σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε κλειστές δομές, αλλά και ηλικιωμένους, στρατόπεδα, φυλακές, στενές επαφές ατόμων που είναι θετικοί.

Για τα αντισώματα η διαδικασία θα εφαρμοστεί για επιδημιολογικούς και μόνο σκοπούς και θα γίνει στο μέλλον για επιστροφή υγειονομικών. Επανέλαβε ότι είναι σημαντικό τα μοριακά τεστ.

 

Χαρδαλιάς: Τα μέτρα εξακολουθούν να είναι σε ισχύ

Είναι σίγουρο πως μας έχει καταβάλλει η κόπωση: τρεις ημέρες μένουν, αύριο υποδεχόμαστε πρωτομαγιά. Όπως και το Πάσχα θα περάσουμε διαφορετικά, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Όχι μετακινήσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας μας, όχι σε εξοχικό και χωριό, μόνο δίπλα από το σπίτι για μια βόλτα.

Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία εργαζομένων θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής σχετικά με τους εορτασμούς. Μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά στοιχεία κίνησης, με έντυπο ή μέσω sms.

Τρεις ημέρες μένουν για να ολοκληρώσουμε το πρώτο τμήμα της προσπάθειας μας για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και επισήμανε πως κάθε ημέρα που μένουμε σπίτι κάνει ακόμα πιο ισχυρά τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθούμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα από Δευτέρα.

Υπενθύμισε ότι μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης και σημείωσε: «Μένουμε σπίτι μέχρι τη Δευτέρα και στη συνέχεια βγαίνουμε με προσοχή με βάση τους νέους κανόνες».

Τόνισε πως χέρια, αποστάσεις, μάσκες είναι το τρίπτυχο του νέου σχεδίου. Πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις, έτοιμος δρόμος δεν υπάρχει, βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά έχουμε την επιστημονική γνώση.