ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΓΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ: ΤΟ «ΠΙΓΚ ΠΟΓΚ» ΕΥΘΥΝΩΝ, ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Δήλωση Χαράς Καφαντάρη για την κλινική ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ στο Περιστέρι

Ad - Διαφήμιση

Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σχετικά με τα κρούσματα του covid 19 στην κλινική του Περιστερίου, αναδεικνύουν με έμφαση δύο κορυφαία ζητήματα:

·         Τον αναντικατάστατο ρόλο του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που παρά τις ελλείψεις, κύρια σε προσωπικό, αντιμετωπίζει το θέμα επαρκώς. Δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί ο ρόλος του Δημοσίου, παρά τις εκφρασμένες προθέσεις της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΣΔΙΤ στα δημόσια Νοσοκομεία. Ο ρόλος δε του ιδιωτικού τομέα υγείας οφείλει να είναι επικουρικός – συμπληρωματικός, κάτω από αυστηρό έλεγχο.

·         Την ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας και τον ρόλο που «παίζουν» οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας σε όλα τα επίπεδα Διοίκησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την έναρξη της Πανδημίας στην Πατρίδα μας, τήρησε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση μια υπεύθυνη στάση, ασκώντας εποικοδομητική και προγραμματική κριτική.

Κάποια στιγμή, όμως, πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά για τη Δημόσια Υγεία, η οποία δεν είναι μόνον η νοσοκομειακή περίθαλψη και η Θεραπεία.

Είναι οι πολιτικές πρόληψης σε όλα τα επίπεδα. Από τον αέρα που αναπνέουμε (θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης), το καθαρό πόσιμο νερό για όλους, ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα (ανάλογο ψήφισμα του ΟΗΕ), η ασφαλής πρόσβαση όλων στην ενέργεια, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Περιβάλλοντος και της Υγείας. Είναι η δυνατότητα όλων των πολιτών για ισότιμη πρόσβαση στις Δομές Υγείας και ο σημαντικός ρόλος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις πολιτικές πρόληψης .

Είναι, τέλος, ο σχεδιασμός, η συγκεκριμένη ανάληψη ευθύνης σε καταστάσεις υγειονομικής κρίσης σε ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ