Για πρώτη φορά στα 14 χρόνια στην καγκελαρία, η Μέρκελ έκανε διάγγελμα

 Στο χθεσινό διάγγελμα της Μέρκελ – το πρώτο στη θητεία της – ανακοινώθηκε πως 12.300 έχουν φθάσει τα κρούσματα του κορονοϊού στην Γερμανία, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 28.

Με την κρίση του κορωνοϊού, «η Γερμανία βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησής της από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε δεν υπήρξε κάτι που να απαιτεί περισσότερο την συλλογική μας αλληλεγγύη. Είναι σοβαρό, πάρτε το σοβαρά!» είπε η  Μέρκελ.Όπως εξήγησε, επειδή δεν υπάρχει ακόμη ούτε θεραπεία ούτε εμβόλιο, οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν ως στόχο την επιβράδυνση της διάδοσης του ιού, ώστε να απλωθεί σε μήνες και έτσι να κερδίσουμε χρόνο. Η ίδια αναφερόμενη στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί έως τώρα στη Γερμανία, είπε ότι είναι άνευ προηγουμένου, αλλά αναγκαίοι. 

Το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για απαγόρευση εισόδου πολιτών από τρίτες χώρες και να την διευρύνει.

Από σήμερα, μόνο Γερμανοί ή έχοντες «κατεπείγοντα λόγο ταξιδιού» επιτρέπεται να μπαίνουν στην Γερμανία από την Αυστρία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο και την Δανία. Επιπλέον, όποιος προέρχεται από χώρα της ΕΕ, επιτρέπεται να προσγειωθεί σε γερμανικό αεροδρόμιο μόνον εφόσον συνεχίζει το ταξίδι προς την πατρίδα του.