Οι λόγοι για τους οποίους έκλεισαν τα σχολεία

Η κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στο δραστικό μέτρο για κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών εξαιτίας δυο νεότερων επιστημονικών δημοσιεύσεων που ετέθησαν και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες ακόμα και τις 20, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους και έτσι θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα.

Ad - Διαφήμιση

Επίσης τους προβλημάτισε το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του, μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν. Η αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», καθώς αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς αυτοί που πρώτοι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες του, θα είναι οι βαριά νοσούντες από τον ιό, με χρόνια προβλήματα υγείας.

Για τις ΜΕΘ υπάρχει ένα πλάνο που προβλέπει τη συνολική αξιοποίηση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε όλα τα νοσοκομεία, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία αναφοράς. Μια μονάδα για παράδειγμα σταδιακά θα αδειάζει από τους τακτικούς ασθενείς και στις κλίνες θα νοσηλεύονται κρούσματα του κορονοϊού. Όταν γεμίσουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ στο δημόσιο τομέα, θα αξιοποιούνται κρεβάτια των ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, αλλά για περιστατικά που δεν αφορούν τον κορονοϊό. Εκτιμάται, δε, ότι μπορεί να φθάσουμε τις 100-120 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊο, στο μοντέλο της γρίπης.