Σε 10 αγορές η Costa Coffee το 2020

Την κυκλοφορία του Costa Coffee σε 10 τουλάχιστον νέες αγορές σχεδιάζει για το 2020 η Coca-Cola HBC AG, ένας από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές των σημάτων της The Coca-Cola Company.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την ανακοίνωση των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων του ομίλου για το σύνολο του 2019, από την εταιρεία αναφέρουν ότι τα ανθρακούχα αναψυκτικά με χαμηλή και μηδενική ζάχαρη κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Σύμφωνα, με τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης που έληξε: Αύξηση κατά 4,4% σημείωσαν τα έσοδα σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση για το σύνολο του έτους (+3,7%, εάν εξαιρέσουμε την επίδραση που είχε η εξαγορά της Bambi1).   Όλες οι αγορές σημείωσαν αύξηση των εσόδων (σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση) για το σύνολο του έτους, καθώς:  Στις αναπτυγμένες αγορές: σημειώθηκε +1,3% με συνέχιση των ισχυρών επιδόσεων στην Ιταλία, στις αναπτυσσόμενες αγορές  +4,2% με επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του όγκου πωλήσεων για το τέταρτο τρίμηνο σε ευρεία βάση και στις αναδυόμενες αγορές +7,1%. Ταχύτατη ήταν η ανάπτυξη στην Νιγηρία, όπου κατεγράφη αύξηση του μεριδίου αγοράς και αύξηση του όγκου πωλήσεων +24% στο τέταρτο τρίμηνο.

Από τη διακοπή της συνεργασίας με τη Lavazza, επηρεάστηκε αρνητικά ο ρυθμός αύξησης για το σύνολο του έτους κατά 20 μονάδες βάσης.

Αυξάνεται η ζήτηση για τα αναψυκτικά με χαμηλές θερμίδες

Όσον αφορά τους όγκους πωλήσεων, αυξήθηκαν στο σύνολο του έτους. Σε όλες τις αγορές σημειώθηκε επιτάχυνση του όγκου πωλήσεων το τέταρτο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, οι όγκοι πωλήσεων ανθρακούχων αναψυκτικών αυξήθηκαν κατά +3.5% σε όλες τις αγορές, με+26,7% στα προϊόντα με χαμηλή και μηδενική ζάχαρη και +7,1% στα ανθρακούχα αναψυκτικά για ενήλικες.  ΟΙ 4.2 ποσοστιαίες μονάδες της αύξησης του όγκου πωλήσεων οφείλονται στα καινοτόμα προϊόντα,

Tα έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση αυξήθηκαν κατά 1,0% ή κατά +2,1%, με εξαίρεση τη Νιγηρία.

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 11,5% (+9,5% εξαιρώντας την εξαγορά της Bambi). Το συγκρίσιμο λειτουργικό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης σε 10,8% (+50 μονάδες βάσης εξαιρώντας την εξαγορά της Bambi).

-Τα συγκρίσιμα βασικά κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 10,0% σε €1,436 και τα βασικά κέρδη ανά μετοχή κατά 10,2% σε €1,340.

-Οι καθαρές ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 19,6% σε €442,6 εκατ. με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ως ποσοστό των πωλήσεων να ανέρχονται σε 6,9%.

Οι στόχοι για το 2020

Ο κ. Zoran Bogdanovic, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, σχολίασε: «Το 2019 αποτέλεσε ακόμη μια χρονιά ισχυρής ανάπτυξης για τον Όμιλο, ο οποίος σημείωσε τα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα όγκου πωλήσεων και συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το πώς κλείσαμε τη χρονιά, έπειτα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίσαμε στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Επιτύχαμε ανάπτυξη και στους τρεις τομείς δραστηριοποίησης όπως και στις τρεις μεγαλύτερες αγορές μας, συγκεκριμένα στη Ρωσία, την Ιταλία και τη Νιγηρία. Η βασική για εμάς κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών συνεχίζει να αναπτύσσεται, κυρίως λόγω της δυναμικής των προϊόντων με χαμηλή και μηδενική ζάχαρη, και συνεχίζουμε να αυξάνουμε ή να διατηρούμε τα μερίδιά μας στις περισσότερες από τις αγορές μας. Αναγνωριστήκαμε ως η πιο βιώσιμη εταιρεία αναψυκτικών και ποτών της Ευρώπης από τον δείκτη βιωσιμότητας Dow Jones Sustainability Index για έκτη φορά μέσα σε επτά χρόνια. Ξεκινάμε το 2020 με σημαντική δυναμική και συναρπαστικά πλάνα που περιλαμβάνουν την κυκλοφορία του Costa Coffee σε τουλάχιστον 10 από τις αγορές μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας για το 2020 και να επιτύχουμε περαιτέρω σταθερή πρόοδο ενόψει των στόχων μας για το 2025».