Κλειστά σχολεία στη Θεσσαλονίκη λόγω ψώρας

Στο σχολικό συγκρότημα που φιλοξενεί το 5ο, το 8ο και το 20ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου εντοπίστηκε κρούσμα ψώρας.

Ad - Διαφήμιση

Τα περιστατικά αφορούν παιδιά που είναι αδέρφια. Τα σχολεία έβαλαν λουκέτο μέχρι νεωτέρας για να γίνει απολύμανση.

Επειδή τα σχολεία του συγκροτήματος έχουν κοινές εισόδους, κοινούς χώρους και κοινές τουαλέτες, αποφασίστηκε τριήμερο λουκέτο (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) για καθαρά προληπτικούς λόγους από τον δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανό.

Τι είναι η ψώρα και ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Η ψώρα (δεν έχει καμία σχέση με την ψωρίαση) είναι μια μεταδοτική, δερματική πάθηση που προκαλείται από τα ακάρεα της ψώρας και προκαλεί έντονο κνησμό. Μεταδίδεται με στενή επαφή ή σε χώρους με συνθήκες διαβίωσης έντονου συνωστισμού όπως σχολεία, παιδικοί σταθμοί, κατασκηνώσεις.

Τα ύποπτα συμπτώματα

  1. Έντονη φαγούρα
  2. Εξάνθημα ανάμεσα στα δάχτυλα, καρπούς, γόνατα, αγκώνες, μασχάλες, μέση, γλουτούς, γεννητικά όργανα, στήθη. Μοιάζουν με μικρά κόκκινα εξογκώματα σαν τσιμπήματα εντόμων. Στα βρέφη μπορεί να σχηματιστούν φουσκάλες με υγρό.
  3. Οζίδια σε ορισμένες περιπτώσεις, στους ενήλικες

Πώς αντιμετωπίζεται

Η θεραπεία της ψώρας είναι απλή αλλά πρέπει να γίνεται με σχολαστικότητα. Περιλαμβάνει επάλειψη ολόκληρου του σώματος με ειδική αντιψωριακή λοσιόν. Εκτός από τη θεραπεία που κάνει το άτομο που έχει προσβληθεί, πρέπει να κάνουν και τα άλλα μέλη της οικογένειας για το ίδιο διάστημα. Επίσης πρέπει να πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες όλα τα κλινοσκεπάσματα.