Συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε σύσκεψη στη Δυτική Αθήνα για το ΧΥΤΑ Φυλής

Την Τετάρτη 05/02/2020 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης μια άκρως επιτυχημένη από άποψη μαζικότητας και διαλόγου ανοικτή σύσκεψη με πρωτοβουλία του Δυτικού Μετώπου για τον αναγκαίο συντονισμό, ώστε να δρομολογηθεί το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής στο πλαίσιο μιας δημόσιας και αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο.

Ad - Διαφήμιση

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και έκαναν παρεμβάσεις ο βουλευτής Δυτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης,  ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής και ο πρώην Υφυπουργός Εργασίας και επικεφαλής της Ανοικτής Πόλης της Αθήνας Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα θα σταθούν δίπλα σε όλες τις πρωτοβουλίες που θα αποφασιστούν από τη σύσκεψη και, πέραν του κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχουν ήδη ασκήσει, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά το θέμα. Τόνισε ότι το νέο σχέδιο του κ. Πατούλη ανατρέπει τον προηγούμενο σχεδιασμό σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και σίγουρα δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και κατευθύνσεις, προσθέτοντας επίσης ότι ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης και της περιφέρειας Αττικής που έχει ορίζοντα το 2025 ενέχει άμεσους κινδύνους για πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς το υφιστάμενο ΕΣΠΑ τελειώνει το 2023. Κλείνοντας σημείωσε ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ευρεία συμπαράταξη κοινωνικών, αυτοδιοικητικών και πολιτικών δυνάμεων και  ένα σχέδιο που να βοηθά τη συνεννόηση, τη σύγκλιση και την κοινή δράση.

 

Ο Κώστας Στρατής ανέφερε ότι ο εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός της προηγούμενης περιόδου προωθούσε την αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση, ένα σχέδιο που αποτελεί τη μοναδική λύση για το οριστικό κλείσιμο της Φυλής. Αναγνώρισε ότι έπρεπε να έχει επιδειχθεί μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τις απαραίτητες χωροθετήσεις, προχωρώντας εγκαίρως σε φάση υλοποίησης. Τόνισε ότι οι χωροθετήσεις είναι που αποτελούν το πολιτικό πρόβλημα, προσθέτοντας ότι τα υπολείμματα των απορριμμάτων κάπου πρέπει να πάνε, απέναντι λοιπόν σε λογικές «not in my backyard» (όχι στην αυλή μου) είναι αναγκαίο να εδραιωθεί σε πολιτικό σύστημα και πολίτες η κουλτούρα μιας διαχείρισης απορριμμάτων αποκεντρωμένης ανά χωρικό τομέα, αλλιώς η Φυλή δεν πρόκειται να κλείσει. Συνέχισε σημειώνοντας ότι δυστυχώς μετά την ανακοίνωση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού από τον κ. Πατούλη, που αλλάζει τις αρχές και κατευθύνσεις του προηγούμενου σχεδίου, έχουμε μια νέα κατάσταση σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση, οδηγώντας στη διαιώνιση και μάλιστα την ενίσχυση της λειτουργίας της Φυλής. Έκλεισε εκφράζοντας κάθετη αντίθεση στο σχέδιο Πατούλη, που δεν πρέπει να περάσει, τονίζοντας ότι η απάντηση των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας πρέπει να δοθεί μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις και δυναμικές παρεμβάσεις στους Δήμους και την Περιφέρεια, με στόχο να καταστεί κεντρικό πολιτικό ζήτημα η ακύρωση του σχεδίου Πατούλη και η αντικατάστασή του από ένα εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε να φτάσουμε στην πολυπόθητη παύση λειτουργίας της Φυλής.

 

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρέμβαση του Νάσου Ηλιόπουλου που συνέτεινε στην ανάγκη μια αποκεντρωμένης, σύγχρονης και δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

Η ανάγκη και δυνατότητα διαμόρφωσης ενός ισχυρού διαδημοτικού συντονισμού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αποτραπεί ο νέος σχεδιασμός κυβέρνησης και περιφέρειας που επιδιώκει η Φυλή να είναι ο μόνιμος και ουσιαστικά μοναδικός χώρος διαχείρισης απορριμμάτων για όλη την Αττική, αποτελεί για τη ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας τον αναγκαίο όρο για ένα νικηφόρο κινηματικό ξεσηκωμό των κατοίκων των περιοχών του Δυτικού Τομέα.

 

 

Φωτογραφικό υλικό: