Κρίτων Αρσένης: «Ο Δήμος Φυλής αναγκάζεται να δημοσιοποιήσει τις μελέτες για τη ρύπανση από το ΧΥΤΑ Φυλής»

Μία μεγάλη νίκη για τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας, καθώς είναι δημόσιες πλέον οι μελέτες για τους επικίνδυνους για την υγεία ρύπους της Φυλής. Ο Δήμαρχος έδωσε τις μελέτες στο Δυτικό Μέτωπο, μετά την καταγγελία του Βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη μαζί με το Δυτικό Μέτωπο στον Συνήγορο του Πολίτη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ενάντια στον Δήμαρχο Φυλής! Μια νέα εποχή για τη συζήτηση για το ΧΥΤΑ Φυλής ξεκινά: η αδράνεια θα έχει από εδώ και μπρος ποινικές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, ο Δήμος Φυλής αναγκάστηκε να χορηγήσει τις δύο μελέτες που αρνούνταν να δημοσιεύσει από το 2015. Τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτες που έκανε με απευθείας ανάθεση ο δήμαρχος Φυλής και είχαν σαν στόχο την «αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και την «αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής» και έχουν διαρρεύσει στον τύπο, φαίνεται ότι ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικά.

Ο δήμαρχος Φυλής αρνούνταν για χρόνια να χορηγήσει τις μελέτες, παρά τις αλλεπάλληλες αιτήσεις της συλλογικότητας Δυτικό Μέτωπο που ανέδειξε το ζήτημα, τα δημοσιεύματα στο τύπο όπου αναφέρονται τα βασικά σημεία των μελετών και το σχετικό Δελτίο Τύπου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Επέμενε μάλιστα, ακόμη και μετά από πρόσφατη (8.4.2019) εισαγγελική παραγγελία της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών.

Από τον Οκτώβρη, ο Κρίτων Αρσένης, σε συνεργασία με το Δυτικό Μέτωπο, ανέλαβε σειρά πρωτοβουλίες ώστε να γίνουν δημόσια τα στοιχεία. Αρχικά κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στον Υπουργείο Εσωτερικών (8 & 15.10. 2019) και στη συνέχεια έστειλε επιστολή και πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (17.12.2019). Τέλος, υπέβαλε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων (22.1.2020) και καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη (21.1.2020).

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Αρσένης:

«Οι μελέτες παραδόθηκαν το 2015. Έμειναν όμως κρυμμένες στα συρτάρια του δημάρχου Φυλής. Το Δυτικό Μέτωπο το ανακάλυψε και τις ζήτησε το 2018. Ο δήμαρχος στην αρχή αρνήθηκε την ύπαρξή τους και μετά να τις παραδώσει. Το 2019 βγήκε εισαγγελική εντολή να τις παραδώσει. Ο Δήμαρχος αδιαφόρησε. Τον Οκτώβριο, έκανα επίκαιρη ερώτηση στον Υφυπουργό Εσωτερικών (https://kritonarsenis.us20.list-manage.com/track/click?u=2d11f2e4b6f4112cbc63f149d&id=26720f6fd2&e=739c266b4e) , που απάντησε στην ολομέλεια προτείνοντας μου να καταθέσω καταγγελία στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Κοκκινάκη. Τον Δεκέμβριο, μαζί με εκπρόσωπο του Δυτικού
Μετώπου, κατέθεσα την καταγγελία η οποία στάλθηκε στις 30 Δεκεμβρίου προς τον Δήμαρχο Φυλής με προθεσμία απάντησης 20 ημερών. Αρχές Ιανουάριου κατέθεσα αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη για την παράβαση καθήκοντος του Δημάρχου Φυλής για την απόκρυψη των ερευνών. Ζήτησα επίσης από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και από τον εποπτεύοντα Υπουργό της κο. Γεωργιάδη να παραδώσει τις μελέτες που όπως μάθαμε είχε και αυτή. Ήταν θέμα χρόνου να φτάσει η μελέτη στα χέρια μας. Ο δήμαρχος προτίμησε να το κάνει οικειοθελώς, αποφεύγοντας διοικητικές
ποινές».