Πέτσας: Ξεκινάμε άμεσα διαπραγματεύσεις για τα F-35

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας για όλα τα ανοιχτά θέματα, το ταξίδι και τις επαφές του πρωθυπουργού στην Αμερική, τα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό και την επιλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Ad - Διαφήμιση

Το πρώτο βασικό αποτέλεσμα των συναντήσεων -και με τον Πρόεδρο Τραμπ και με την υπόλοιπη αμερικανική διοίκηση, αλλά και με εκπροσώπους της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, με τους κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων και του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού- είναι:

Πρώτον επιβεβαιώθηκε η άριστη σχέση των δύο χωρών που είναι στο καλύτερο επίπεδο -όπως είπαν όλοι και από τις δύο πλευρές- των τελευταίων δεκαετιών. Δεύτερον: Υπήρξε κάθετη τοποθέτηση ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα και ένα προσκλητήριο του ίδιου του Προέδρου Τραμπ στους Αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και τρίτον: Πλέον και ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ έχει την ίδια εικόνα που έχει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες της Τουρκίας οι οποίες δεν ευνοούν την σταθερότητα στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά ενδιαφερόμαστε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα F-35. Αυτό θα προχωρήσει.

Ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές Αρχές και θα έχουν ολοκληρωθεί περίπου σε ενάμιση χρόνο. Στο μεταξύ, μέχρι το 2024, θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των F-16 που ψήφισε η Βουλή πρόσφατα . Επομένως μετά το 2024-2025 που θα έχει και τη δυνατότητα το εργοστάσιο να παράξει τα F-35, θα προμηθευτούμε μία μοίρα αεροσκαφών F-35 που θα συμβάλει πάρα πολύ αυτό στην αναβάθμιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Είχε ο Πρωθυπουργός συνάντηση με εκπροσώπους 22 κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως, με πολύ συγκεκριμένο ενδιαφέρον. Όχι μόνο για ζητήματα γενικά -ποιο είναι το κλίμα στην ελληνική οικονομία και ποιες οι προοπτικές- αλλά για συγκεκριμένα projects:

Από την ενέργεια μέχρι τα λιμάνια και από τις μαρίνες μέχρι τα συστήματα τεχνολογιών και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Επομένως μιλάμε για πολύ συγκεκριμένους επενδυτές που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ταχύτητα στις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Για το μεταναστευτικό

Μπορούμε να πούμε δύο ξεκάθαρα πράγματα: Θα προχωρήσουμε το σχέδιό μας, δεν αλλάζει το σχέδιό μας, προχωράει και υλοποιείται. Και επειδή άκουσα να λέγεται ότι θα παραμείνει η Μόρια ανοικτή και θα υπάρξει και ένα δεύτερο κέντρο, σας λέω ότι δεν ισχύει. Δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο κέντρο. Ένα θα είναι το κέντρο. Πάντα υπάρχει μία μεταβατική περίοδος μέχρι να φτάσει σε πλήρη λειτουργία κάθε τι.

Το κέντρο στη Μόρια όμως θα κλείσει, δεν το συζητάμε αυτό. Επομένως δεν πρέπει να υπάρχει τέτοια ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό. Επίσης, προχωρούμε στην αποσυμφόρηση των νησιών. Και αυτή θα είναι η τελευταία αποσυμφόρηση, γιατί σκοπός είναι να αποδώσουν τα υπόλοιπα που έχουμε πει.

Δηλαδή, οι επιστροφές, η καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας ώστε να μην έχουμε ροές και φυσικά με τα κλειστά κέντρα που θα έχουν τη δυναμικότητα που έχουμε πει.