Ο πάπας κάνει έκκληση στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη να επιδιώξουν τον διάλογο και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και το Ιράν να αποφύγουν την κλιμάκωση και να επιδιώξουν “τον διάλογο και την αυτοσυγκράτηση” ώστε να αποτραπεί μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

“Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα σημάδια που προέρχονται από ολόκληρη την περιοχή έπειτα από την κλιμάκωση της έντασης των σχέσεων ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ”, είπε ο Φραγκίσκος στους διπλωμάτες περισσότερων από 180 κρατών.

Ο πάπας είπε ότι οι εντάσεις κινδυνεύουν να “υπονομεύσουν την σταδιακή διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ αλλά και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια ευρύτερη σύρραξη που όλοι μας θέλουμε να αποτρέψουμε”.

“Επομένως ανανεώνω την έκκλησή μου προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφύγουν μια κλιμάκωση της σύγκρουσης και να διατηρήσουν ζωντανή την φλόγα του διαλόγου και την αυτοσυγκράτηση με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο”, τόνισε ο ποντίφικας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπαινίχθηκε ότι το Ιράν “αποσύρεται” μετά την εκτόξευση πυραύλων με στόχο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ χθες Τετάρτη, μια πράξη αντιποίνων για την αμερικανική επίθεση της 3ης Ιανουαρίου από την οποία σκοτώθηκε ο ιρανός διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί.