Αντικαπνιστικός νόμος: Στο 75% των καταστημάτων το τσιγάρο έχει… κοπεί

Από τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας φαίνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών έχουν αποδεχτεί τον αντικαπνιστικό νόμο, καθώς η συντριπτική πλειονότητά τους, τον σέβονται και τον εφαρμόζουν.

Σε ελέγχους που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι το 75% των επιχειρήσεων εφαρμόζουν τον νόμο.

Αναλυτικά, από τα 568 καταστήματα που ελέγχθηκαν, από τις 20 Νοεμβρίου έως και τις 29 Δεκεμβρίου, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 21 ανθρώπους, γιατί κάπνιζαν σε χώρο που δεν επιτρεπόταν.

Έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό νόμο έγιναν στις 20-24 και 29-30 Νοεμβρίου, 7, 13-15, 17, 19-20, 23, 27-29 Δεκεμβρίου.

Οι έλεγχοι έγιναν σε καταστήματα- εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, παιδότοπους, ίντερνετ καφέ, κυλικεία θεάτρων και νυχτερινά κέντρα- στις εξής περιοχές: Δ. Αθηναίων (Κολωνάκι, Πλ. Αγίας Ειρήνης, Μοναστηράκι), Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Σμύρνη, Καισαριανή, Πειραιάς, Περιστέρι (κέντρο και Μπουρνάζι), Λεωφ. Συγγρού, Λεωφ. Πειραιώς, Δ. Θεσσαλονίκη (κέντρο και περιφέρεια), Σέρρες, Καβάλα, Λάρισα, Βόλος, Φάρσαλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Ναύπακτος, Αγρίνιο, Πάτρα, Ρίο, Πύργος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Άργος, Ναύπλιο, Ηράκλειο, Χανιά.

«Το τελευταίο τρίμηνο του 2019 έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα στη μάχη κατά του καπνού. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, η ετοιμότητα του ελεγκτικού μηχανισμού, αλλά πάνω απ’ όλα η συμμετοχή των πολιτών κατέδειξαν, πως η ελληνική κοινωνία ωριμάζει και υποστηρίζει ενεργά τις πρωτοβουλίες ενάντια στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Ο νόμος, η εφαρμογή του οποίου αποτέλεσε στοίχημα και αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, όχι μόνον εφαρμόζεται αλλά έχει και εντυπωσιακά αποτελέσματα με πρωτόγνωρα ποσοστά αποδοχής», επεσήμανε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, κάνοντας έναν απολογισμό των ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.