Θάνος Μικρούτσικος: Πέθανε ο μεγάλος συνθέτης

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος. Υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή στο ιδιωτικό θεραπευτήριο Metropolitan όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε καθώς πάλευε αρκετό καιρό με τον καρκίνο.

Ad - Διαφήμιση

Όπως γνωστοποίησε η οικογένειά του σε ανακοίνωσή της, η κηδείατου θα είναι πολιτική και θα τελεστεί τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου στις 14:30 στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Πριν από λίγες ημέρες, είχε στείλει ένα ξεχωριστό μήνυμα προς όλους τους φίλους του, μέσω των social media, ενώ νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο:

 

Η ζωή και η καριέρα του Θάνου Μικρούτσικου

Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1947 στην Πάτρα. Ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του μουσικού και τηλεπαρουσιαστή Ανδρέα Μικρούτσικου.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία).

Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτησή του από το μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Άρχισε να συνθέτει στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά επίσημα εμφανίστηκε το 1975, με το δίσκο «Πολιτικά τραγούδια».

Συνέχισε την πορεία του ως στρατευμένος δημιουργός μελοποιώντας Γιάννη Ρίτσο, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Μάνο Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ κι άλλους.

Συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Τεράστια ήταν και η παρουσία του στη δισκογραφία. Έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει ή έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής.

Το 1996 παντρεύτηκε τη Μαρία Παπαγιάννη.