8ο ΓΕΛ Περιστερίου: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+

Tο 8ο ΓΕΛ Περιστερίου, συμμετέχει το τρέχον και το ερχόμενο σχολικό έτος σε εγκεκριμένο σχέδιο Erasmus+.  Το σχέδιο αυτό με τίτλο “Voneinander lernen – Zukunft bauen” (Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο, κτίζουμε το μέλλον) συγκαταλέγεται  στις συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229.

Ad - Διαφήμιση

Σε αυτό το σχέδιο προσχώρησαν συνολικά έξι ευρωπαϊκά σχολεία. Εκτός από το δικό μας συμμετέχουν δύο σχολεία από τη Λετονία, ένα από τη Γερμανία, ένα από την Ιταλία και ένα από την Τσεχία. Στόχος μας είναι να γνωρίσουμε τις συνθήκες τις μάθησης και την οικονομική κατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και να συζητήσουμε, να ερευνήσουμε, να ενεργήσουμε από κοινού, να προάγουμε επιχειρηματικές και διαπολιτισμικές ικανότητες, κίνητρο και ενδεχομένως συνεργασία με επιχειρήσεις από άλλες χώρες.

Μέσα στη διετή διάρκεια του προγράμματος θα λάβουν χώρα ολιγοήμερες μετακινήσεις καθηγητών αλλά και μαθητών στα εταιρικά σχολεία, θα γίνουν σεμινάρια και επισκέψεις σε επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες του προγράμματος θα βοηθήσει τους έφηβους μαθητές στον κοινωνικό τους προσανατολισμό, καθώς και στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και την απόκτηση ικανοτήτων.

Μέσα από τη διακρατική ευρωπαϊκή συνεργασία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, θέλουμε να προωθήσουμε μία καινοτόμα  ανάπτυξη και να δώσουμε νέο παλμό στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στο πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν εκπρόσωποι επιχειρήσεων, τεχνίτες, ειδικοί, γονείς, εκπρόσωποι από τις αρχές και κρατικές υπηρεσίες.

Η πρώτη συνάντηση έλαβε χώρα στο Barntrup της Γερμανίας από 17 έως 21 Νοεμβρίου. Ήταν συνάντηση καθηγητών και το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή κο Τζούτη, την κα Σημαντίδου και τον κο Καρβελά. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε συναδέλφους από τα εταιρικά σχολεία, να επεξεργαστούμε από κοινού τις ημερομηνίες και τους στόχους των επόμενων προγραμματισμένων συναντήσεων, να γνωρίσουμε μέσα από παρουσιάσεις πώς λειτουργούν τα άλλα σχολεία, να πάρουμε πληροφορίες για τις χώρες και τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται αλλά και για το εκπαιδευτικό σύστημα της κάθε χώρας της σύμπραξης. Μας δέχτηκε εγκάρδια ο δήμαρχος της πόλης και αφιέρωσε χρόνο για να μας παρουσιάσει τις ιδιαιτερότητες του τόπου αλλά και να μιλήσουμε για τα δικά μας σχολεία και τις εργασίες και προσδοκίες στα πλαίσια του προγράμματος. Επιπλέον κάναμε σεμινάριο για καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους, επισκεφθήκαμε την εταιρεία ΚΕΒ, μεγάλη και εύρωστη επιχείρηση της περιοχής με υποκαταστήματα και σε άλλες γερμανικές πόλεις αλλά και σε άλλες χώρες. Θεωρούμε ότι η συνάντηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και επιστρέψαμε όλοι με ξεκάθαρους στόχους  και μεγάλο κίνητρο για την συνέχεια του προγράμματος.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ                                                                        ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Τζούτης Σπυρίδων                                                                 Σημαντίδου Ελένη