Στο ΝΑΤΟ φέρνει ο Μητσοτάκης τις προκλήσεις της Τουρκίας

Ο Ερντογάν επιχειρεί να στερήσει από την Ελλάδα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου, όπως κάνει και με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ad - Διαφήμιση

Το μνημόνιο με τη Λιβύη σβήνει πλήρως την ελληνική υφαλοκρηπίδα που έχουν τα νησιά.
Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί να αποκόψει την Ελλάδα και από την Κύπρο και από την Αίγυπτο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, αναφέρει πως «με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, ένα τμήμα των δυτικών συνόρων των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μας στην ανατολική Μεσόγειο έχει καθοριστεί. Επανέλαβε δε την θέση ότι «τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων», αναφέροντας το Καστελλόριζο ως παράδειγμα των «μαξιμαλιστικών θέσεων της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων»!

Η Αθήνα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποίησε εκτάκτως επίσκεψη στο Κάϊρο, επιχειρεί να επιταχύνει την ανακήρυξη ΑΟΖ και την οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Κατά μία έννοια, Ελλάδα και Αίγυπτος ενώνουν τις δυνάμεις τους και χαράσσουν κοινή γραμμή απέναντι στην τουρκική πρόκληση.

Η Άγκυρα επιχειρεί να διεμβολίσει την υφιστάμενη τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ δήλωσε ότι θα ζητήσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ την αποδοκιμασία και καταδίκη της Τουρκίας για την προκλητική συμπεριφορά της. «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».