Kαφέ και εστιατόρια μετρούν 30% πτώση τζίρου από τον αντικαπνιστικό

Μείωση 30% του τζίρου έχουν δει οι επιχειρηματίες των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ad - Διαφήμιση

Οι επιχειρηματίες τάσσονται υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου αρκεί βέβαια αυτός να εφαρμόζεται με λογική και να μπορούν και οι καπνιστές και οι μη καπνιστές να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του κλάδου τους.

Αναφέρουν δύο προβλήματα σχετικά με τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα. Πρώτον δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις εξωτερικό χώρο, όπως τα μπαρ, τα κλαμπ και τα αργιλάδικα, προτείνοντας ως λύση την τοποθέτηση υαλοπετασμάτων για τον διαχωρισμό στις αίθουσες. Δεύτερον, ο νόμος προβλέπει ότι ο εξωτερικός χώρος των καταστημάτων πρέπει να είναι ανοιχτός σε δύο πλευρές τουλάχιστον.

Για το γεγονός πως το 20% του προστίμου θα πηγαίνει στον αστυνομικό – ελεγκτή που σημειώνει την παράβαση οι επιχειρηματίες λένε: «Δεν μου φαίνεται σοβαρό σε μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα ο ελεγκτής εφαρμογής της νομοθεσίας, που είναι ο αστυνομικός, να πριμοδοτείται με 20% από την επιβολή του προστίμου διότι αυτό προκαλεί ανασφάλεια σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Δεν έχουν να πληρώσουν τα γιλέκα των αστυνομικών ή τα αναδρομικά και θα τα πληρώσουμε εμείς;».