ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: «ΔΕ ΘΑ ΤΕΛΕΙΤΑΙ ΝΕΚΡΩΣΙΜΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ»

Στη Β΄ Γενική Ιερατική Σύναξις διά το τρέχον Εκκλησιαστικόν έτος και η 5η από την ευλογητή ημέρα της ενθρονίσεως του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Κλήμεντος πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Περιστερίου: «Το πρωί τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Ιερού Χρυσοστόμου εντός του Επισκοπείου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, με την παρουσία απάντων των ιερέων και Διακόνων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε πρωινό σε όλους τους Πατέρες μέσα σε κλίμα αγαπητικής οικογενειακής ατμόσφαιρας.

Εν συνεχεία, στην αίθουσα των Ιερατικών Συνάξεων πραγματοποιήθηκε η 5η Γενική Ιερατική Σύναξις όπου ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε αρχικά το Ιερό Σώμα για τρέχοντα εκκλησιαστικά-διοικητικά θέματα.

Ειδικώτερα δε, αναφέρθηκε στην λειτουργία του Α΄ Σεμιναρίου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με το οποίο συνετάχθη Σύμφωνο Συνεργασίας από της 18ης Σεπτεμβρίου ε.ε., με θέμα: “Κοινωνικοπρονιακή Εκκλησιαστική Παρέμβαση σε προβλήματα του γάμου και της οικογένειας” και διανεμήθηκαν οι σχετικές αιτήσεις συμμετοχής προς τους ιερείς και ορίσθηκε η έναρξη αυτού εντός του τρέχοντος μηνός.

Ενημέρωσε τους Ιερείς περί του Ωραρίου Λειτουργίας των Γραφείων των Ιερών Ναών και παρακάλεσε τους Πατέρες όπως αντί δώρων, ως έκφραση σεβασμού και αγάπης προς το πρόσωπο του,να ενισχύουν το ειδικό Ταμείο αριστευσάντων πρωτοετών φοιτητών εκ της Πόλεως του Περιστερίου.

Ωσαύτως έδωσε οδηγίες για την πνευματική περίοδο του Ιερού Σαρανταημέρου των Χριστουγέννων (40λείτουργο, Μυστήριο εξομολογήσεως, διακονία φιλανθρωπίας).

Ενημέρωσε περί του κληρωθέντος την 29ην Μαίου 2018 αυτοκινήτου και την δωρεά αυτού στο υπό της φονικής πυρκαιάς πληγέντος Λυρείου Ιδρύματος, προς διευκόλυνση των μετακινήσεων των παιδιών και των μοναζουσών.

Ακόμη, ενημέρωσε το Ιερό Σώμα περί του φλέγοντος και λίαν επικαίρου θέματος της καύσεως των νεκρών. Προς τούτοις ανεγνώσθη προς το Ιερό Σώμα η υπ΄ αριθμ. 2959/5055/2414/29.10.2014 εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος δι΄ ης:

“Η αποτέφρωση του σώματος δεν είναι σύμφωνη προς την πράξη και παράδοση της Εκκλησίας για θεολογικούς, κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους.

Προς αποφυγήν οιασδήποτε θεολογικής, κανονικής και ανθρωπολογικής εκτροπής, απαραίτητος είναι ο σεβασμός των θρησκευτικών πεποιθήσεων και η διακρίβωση της οικείας βουλήσεως του κεκοιμημένου και όχι η βούληση ή η δήλωση των οικείων του.

Εκείνος ο οποίος αποδεδειγμένως οικειοθελώς εδήλωσε την επιθυμία περί καύσεως του σώματός του, δηλώνει την αυτονόμησή του και ως εκ τούτου δεν τελείται Νεκρώσιμος Ακολουθία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αυτού.

Παρά ταύτα, επαφίεται στην ποιμαντική σύνεση και την διακριτική ευχέρεια του οικείου Μητροπολίτου η τέλεση απλώς Τρισαγίου”.

Το Ιερό Σώμα ομοφώνως εδήλωσε την πλήρη συμμόρφωσή του ως και την ευλαβική τήρηση των υπό της Ιεράς Συνόδου αναφερθέντων εις την σχετικήν Εγκύκλιον αυτής.

Του Σεβασμιωτάτου ειπόντος το “Δι΄ ευχών” περί της 13.30 μεσημβρινήν επερατώθη η λίαν εποικοδομητική και πνευματική 5η Γενική Ιερατική Σύναξις της Μητροπόλεως Περιστερίου».