ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – Για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Οι περιοχές της  Δυτικής Αττικής και Αθήνας εδώ και σχεδόν 30 χρόνια έχουν επιφορτιστεί άνισα και άδικα όλη τη διαχείριση απορριμμάτων σε επίπεδο Αττικής.

Ad - Διαφήμιση

Πριν το 2015 δεν υπήρξε κανένας σοβαρός Εθνικός και σύγχρονος Περιφερειακός σχεδιασμός (ΕΣΔΑ), κάτι που εξυπηρετούσε την αέναη λειτουργία χωματερής στη Φυλή αλλά και δεν επέτρεπε την προώθηση μιας εναλλακτικής, σύγχρονης, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και σύμφωνη με την ευρωπαϊκή στρατηγική διαχείριση των  απορριμμάτων.

Το 2014, μόλις ανέλαβε τη Διοίκηση της Περιφέρειας η “Δύναμη Ζωής”, ακύρωσε όλους τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ. Μια κίνηση με έντονο πολιτικό συμβολισμό που άνοιγε τον δρόμο για μια αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Στη συνέχεια και για πρώτη φορά στη χώρα μας, στα τέλη του 2015, εκπονήθηκε ο Εθνικός Σχεδιασμός.  Ακολούθησε η αντίστοιχη κύρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Αττική (ΠΕΣΔΑ) στα τέλη του 2016 με σαφή αναφορά στο οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΥ Φυλής και με εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασής του. Χωρίς αυτά σήμερα δεν θα είχαμε τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία για να αγωνιστούμε για μια διαφορετική πολιτική.

Κάποια όμως από αυτά που προβλέπονταν, αν και σημαντικά, δεν προχώρησαν όσο απαιτούνταν. Συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών, αλληγορίες, νομοθετικά κενά, έλλειψη σαφούς πολιτικής βούλησης, τοπικισμοί, συνέτειναν αρνητικά εδώ και 3 χρόνια.

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας σύμφωνα και με το στρατηγικό της σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής, το 2016 είχε επισημάνει ότι το 2019 έπρεπε να είναι το έτος-ορόσημο για το τελικό χρονοδιάγραμμα του οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής.

  • Στηρίζουμε τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ). Εναντιωνόμαστε πλήρως σε σχέδια αντιδραστικής αναθεώρησης τους και σε λογικές ιδιωτικοποίησης που υποβαθμίζουν το δημόσιο συμφέρον.
  • Απορρίπτουμε πλήρως τον οποιοδήποτε σχεδιασμό για καύση σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • Το μόνο που δεχόμαστε και διεκδικούμε είναι η άμεση ολοκλήρωση της χωροθέτησης ΧΥΤΥ και ΜΕΑ με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια εντός εξαμήνου που θα διασφαλιστεί με απόφαση του ΕΔΣΝΑ και την αναγκαία επικύρωση στη Βουλή των Ελλήνων ακόμη και με ΠΝΠ.
  • Δηλώνουμε ότι αν δεν δρομολογηθεί άμεσα και αρχίσει αντίστοιχα η υλοποίηση της διαδικασίας χωροθέτησης αυστηρά εντός εξαμήνου στα προβλεπόμενα σημεία δεν θα επιτρέψουμε την υλοποίηση οποιασδήποτε ακόμη και αμιγώς προσωρινού χαρακτήρα επέκτασης.
  • Ζητάμε την άμεση απένταξη του λατομείου Μουσαμά ως ένα ελάχιστο δείγμα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης στην τοπική κοινωνία αλλά και γιατί είναι τεράστιο λάθος να εξετάζεται κάτι τέτοιο (είχε χωροθετηθεί το 2003 με σχετικό νόμο) λόγω και της εγγύτητας με τον αστικό ιστό που έχει πλέον αναπτυχθεί ως τις παρυφές του συγκεκριμένου χώρου.
  • Απαιτούμε από τους Δήμους να ολοκληρώσουν ,να επικαιροποιήσουν και να υλοποιήσουν άμεσα και πλήρως τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ).