Συμβουλές για οικολογική οδήγηση

Η οικονομική-οικολογική οδήγηση (Eco-Driving) βελτιώνει την οδική ασφάλεια, βοηθάει στην κατανάλωση λιγότερου καυσίμου και συμβάλλει στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και στη μείωση των εκπομπών ρύπων και CO2 που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. H οικονομική-οικολογική οδήγηση δεν εξαρτάται μόνο από το όχημα αλλά και από το χειρισμό του.

Ad - Διαφήμιση

Η Επιτροπή Κυκλοφοριακής Αγωγής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών δίνει τις ακόλουθες συμβουλές προς τους χρήστες των οχημάτων:

  1. Οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα, χρησιμοποιώντας τη μεγαλύτερη δυνατή σχέση μετάδοσης στο κιβώτιο ταχυτήτων. Φροντίστε να αλλάζετε σχέση μετάδοσης στις 2000 με 2500 στροφές.
  2. Αποφύγετε απότομες επιταχύνσεις-φρεναρίσματα προβλέποντας τις συνθήκες της οδού, για λιγότερη κατανάλωση καυσίμου.
  3. Φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή και να είστε τυπικοί με τη συντήρηση του αυτοκινήτου σας. Ένα μη καλοσυντηρημένο όχημα αφενός δεν είναι ασφαλές, αφετέρου καταναλώνει περιττό καύσιμο ή απελευθερώνει επικίνδυνους ρύπους.
  4. Αποφύγετε να κουβαλάτε περιττό βάρος στο αμάξι σας (π.χ. σχάρες οροφής, μπαγκαζιέρες), καθώς όσο πιο βαρύ είναι το όχημα τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνει.
  5. Ο εβδομαδιαίος έλεγχος της πίεσης των ελαστικών του αυτοκίνητου είναι σημαντικός. Μειωμένη πίεση ελαστικών συνεπάγεται κίνδυνο ατυχήματος καθώς μεγαλώνει η απόσταση πέδησης, αλλά και 5% αύξηση της κατανάλωσης. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την πίεση των ελαστικών σας ανάλογα με το βάρος του οχήματος.
  6. Φρενάρετε με τον κινητήρα. Η χρήση της ροπής του κινητήρα για το σταδιακό φρενάρισμα μειώνει την κατανάλωση καυσίμου συγκριτικά μόνο με τη χρήση του ποδομοχλού πεδήσεως.
  7. Σβήνετε τον κινητήρα σε στάσεις που είναι μεγαλύτερες τους 1 λεπτού. Έτσι, όχι μόνο δεν καταναλώνετε καύσιμο αλλά δεν εκπέμπετε ρύπους στην ατμόσφαιρα.
  8. Αποφύγετε να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα όταν κινείστε με μεγάλες ταχύτητες διότι αυξάνεται η αντίσταση του αέρα με αποτέλεσμα να μειώνεται ή αεροδυναμική του οχήματος και να καταναλώνεται περισσότερο καύσιμο.
  9. Ενημερωθείτε για την κατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους προτού ξεκινήσετε για τον προορισμό σας. Με αυτό τον τρόπο θα φτάσετε γρηγορότερα στον προορισμό σας καθώς επίσης θα έχετε αποφύγει απότομα φρεναρίσματα και ξεκινήματα, άρα θα έχετε εξοικονομήσει καύσιμα.
  10. Κάνετε συνετή χρήση του κλιματισμού. Ο κλιματισμός να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο και να μην ρυθμίζεται κάτω από τους 23 βαθμούς Κελσίου.