Η χρυσή παραολυμπιονίκης που «έσβησε» μετά από ευθανασία

Τέλος στη ζωή της με ευθανασία έδωσε η Βελγίδα παραολυμπιονίκης του Λονδίνου 2012 και του Ρίο 2016, Μαρίκε Βερβόορτ.

Η Μαρίκε είχε δηλώσει πως είχε υπογράψει την ευθανασία της στους Παραολουμπιακούς Αγώνες του Ρίο του 2016, καθώς όπως είχε πει η ίδια υπέφερε όλο και περισσότερο από τους πόνους μίας σπάνιας και ανίατης αρρώστιας του νωτιαίου μυελού. “Δεν θέλω να υποφέρω άλλο. Είναι υπερβολικά δύσκολο για εμένα πλέον. Γίνομαι όλο και πιο δυστυχισμένη. Ποτέ δεν είχα αυτά τα αισθήματα πριν. Κλαίω πολύ. Τελευταία, ακόμα και η όρασή μου εξαφανίζεται. Ενας γιατρός με εξέτασε και μου είπε ότι στο ένα μάτι έχω όραση της τάξης του 2 στα 10 ενώ στο άλλο 1 στα 10. Πονάω τόσο πολύ. Είμαι τελειωμένη”. Η αθλήτρια έβαλε τέλος στη ζωή της στα 40 της χρόνια την Τρίτη στο Βέλγιο, όπου η ευθανασία είναι νόμιμη.

Η Μαρίκε Βερβόορτ έχει καθηλωθεί σε μία αναπηρική καρέκλα από το 2000, ωστόσο ποτέ δεν το έβαλε κάτω.

Έφτασε μέχρι την κατάκτηση δύο μεταλλίων στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όμως οι περισσότερες ημέρες δεν είναι καλές για την Μερίκε Βερβόορτ.

«Το μυαλό μου λέει ναι, αλλά το σώμα μου φωνάζει. Ο θάνατος μου δίνει ένα καλό συναίσθημα» είχε πει η ίδια σε συνέντευξη της στο BBC τέσσερις μήνες μετά το Ρίο το 2016.