Οι «Μαύροι Πάνθηρες» της αστυνομίας στις πλατείες

Νέο σχέδιο αστυνόμευσης στην Αττική έχει τεθεί σε εφαρμογή και μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει τους «Μαύρους Πάνθηρες» και την δράση τους σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, φορητές ηλεκτρονικές συσκευές για την ταυτοποίηση αποτυπωμάτων και διωκτικών εγγράφων που εκκρεμούν εις βάρος τους.

Ad - Διαφήμιση

Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει εστιασμένες, μικρότερης γεωγραφικής εμβέλειας, αστυνομικές επιχειρήσεις και περιπολίες (ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ, Ασφάλειας, πεζές περιπολίες τάξης με αστυνομικούς σκύλους) χωρίς να αποδυναμώνονται σε αστυνομική παρουσία οι όμορες περιοχές.

Οι αστυνομικές παρεμβάσεις θα γίνονται σε συνδυασμό με τη χαρτογράφηση των εγκληματογόνων σημείων ανά είδος αδικημάτων που παρατηρούνται σε αυτά.

Από την ανάλυση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής παρουσιάζουν αύξηση σε αρκετές κατηγορίες εγκληματικότητας αλλά η σημαντικότερη διαπίστωση αξιωματικών της αστυνομίας είναι πως «εξάγει» δράστες και παράνομες δραστηριότητες σε άλλες περιοχές της Αττικής. Αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη περιοχή εκτός από τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες τάξης και ασφάλειας επιχειρούν 8 ομάδες Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), οι οποίες άμεσα θα διπλασιαστούν.

Στόχος να δημιουργηθεί ένα αστυνομικό «δίχτυ» γύρω από αυτές τις περιοχές για την αποτροπή της μετακίνησης δραστών και εγκλήματος, με αυστηρούς ελέγχους, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, σε κεντρικούς και παρακαμπτήριους οδικούς άξονες που οδηγούν σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Στατιστικά για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις.

Οι αστυνομικές δράσεις επικεντρώθηκαν στη Δυτική Αττική, στα «σύνορά» της με τα βόρεια προάστια και τον Πειραιά.

Ήδη στην εν λόγω περιοχή δρουν συνολικά οκτώ Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), οι οποίες άμεσα θα διπλασιαστούν.

Οι «Μαύροι Πάνθηρες» στις πλατείες

Στο νέο σχέδιο αστυνόμευσης της πόλης των Αθηνών περιλαμβάνονται και οι πάνοπλοι αστυνομικοί με τα κλειστά φορτηγάκια, «Μαύροι Πάνθηρες», οι οποίοι εγκαταλείποντας την περιφρούρηση τουριστικών περιοχών, μετακινούνται σε πλατείες του κέντρου.

Τέτοιες περιοχές είναι εκείνη του Αγίου Παντελεήμονα, Καραϊσκάκη, Αττική, Αγίου Ελευθερίου, στις οποίες η περιπολία θα είναι κυκλική, θα μένουν στάσιμοι και θα μετακινούνται σε άλλες.

Η αξιολόγηση του νέου πλάνου δράσης θα αξιολογείται ανά δέκα ημέρες με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εγκληματικότητας ανά γεωγραφική περιοχή και αναλόγως των δεδομένων θα αναπροσαρμόζεται.