Πράσινο φως από τον Λευκό Οίκο για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία

Πήρε το πολυπόθητο «ναι» από τον Ντόναλντ Τραμπ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τουρκική «επιχείρηση» στη βόρεια Συρία.

Ad - Διαφήμιση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ακόμη ότι δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών και καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια.

Τις δυνάμεις της στα σύνορα με τη Συρία έχει ξεκινήσει να ενισχύει τις τελευταίες ώρες η Τουρκία έτσι ώστε η χώρα να πραγματοποιήσει αεροπορική και χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη εναντίον Κούρδων αγωνιστών. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για να δημιουργηθεί «ασφαλής ζώνη» στη βόρεια Συρία έχει στόχο να εκκαθαριστούν τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή των συνόρων και να επιστρέψουν Σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα.

Οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποιούν για την επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ανακοίνωσαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία.