Μουντομπάσκετ 2019: Διαμαρτυρία της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τη διαιτησία στο παιχνίδι με την Τσεχία

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η ελληνική ομοσπονδία προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία, η οποία είναι υπεύθυνη για την διοργάνωση του Μουντομπάσκετ 2019, με αφορμή την διαιτησία του παιχνιδιού απέναντι στην Τσεχία. Στην επιστολή της, η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, ζητάει «την άμεση αποπομπή εκείνων που είναι υπεύθυνοι για τους ορισμούς και τη διαιτησία» αλλά και την λεπτομερή εξέταση του αγώνα Ελλάδα – Τσεχία. Σήμερα η Εθνική Ελλάδος επικράτησε της Τσεχίας με 84-77 αλλά δεν κατάφερε να πάρει την απαραίτητη διαφορά των 12 πόντων για να μπορεί να ελπίζει σε πρόκριση στην επόμενη φάση.

Η κίνηση της ΕΟΚ αφορά τη διαιτησία των Γκλίσιτς (Σερβία), Αουνκρόγερς (Λετονία) και Λίτσκα (Πολωνία) και τα λάθη τους, στον «τελικό» με την Τσεχία για τη Β’ Φάση της διοργάνωσης.

Ο σκοπός της συγκεκριμένης επιστολής στους αρμόδιους στη FIBA είναι να γίνει κινητοποίηση για τις τιμωρίες των τριών ρέφερι.

Τo αποκορύφωμα για τις διαμαρτυρίες της Εθνικής ήταν η απόφαση για άδικη αποβολή του Γιάννη Αντετοκούνμπο με πέντε φάουλ.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της ΕΟΚ προς την FIBA:
«Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης διαμαρτύρεται για τη συνολική διαιτησία του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ειδικά του αγώνα Τσεχία – Ελλάδα.
Ζητάμε την άμεση αποπομπή εκείνων που είναι υπεύθυνοι για τους ορισμούς και τη διαιτησία. Ζητάμε επίσης λεπτομερή εξέταση του βίντεο του αγώνα παρουσία εκπροσώπου μας και την δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων.
Τέτοια ύποπτη διαμόρφωση αποτελέσματος αποτελεί πρωτοφανές γεγονός για το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο μπάσκετ.
Ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων και την προβλεπόμενη από τους κανονισμούς απόδοση δικαίου και την άμεση παρέμβασή σας».