Προληπτικές εξετάσεις πριν αρχίσει το σχολείο

Αυτή είναι η ιδανική στιγμή να κάνετε τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις πριν αρχίσουν τα παιδιά σας το σχολείο.

Ad - Διαφήμιση

Οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις είναι οι εξής:

Στον παιδίατρο

Για τη γενική αξιολόγηση της ανάπτυξης του παιδιού. Εάν το παιδί ασχολείται εντατικά με τον αθλητισμό ή αν υπάρχει κάποιο γνωστό πρόβλημα υγείας, ο παιδίατρος θα κάνει την πρώτη αξιολόγηση και κατόπιν θα συστήσει την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό. Επίσης είναι αυτός που θα δώσει τη βεβαίωση συμμετοχής στις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου.

Εργαστηριακές εξετάσεις

Ελέγχονται η αιμοσφαιρίνη, ο αιματοκρίτης, ο σίδηρος ορού και η φεριτίνη (οι «αποθήκες» του σιδήρου στον οργανισμό) για έλεγχο πιθανής αναιμίας και ότι άλλο συστήσει ο παιδίατρός σας. Ο έλεγχος του σιδήρου είναι πολύ σημαντικός στα παιδιά αφού η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή τους. Είναι επίσης απαραίτητος έλεγχος στα κορίτσια κατά την προεφηβεία και την εφηβεία, όπου εξαιτίας της έμμηνου ρύσης μπορεί να εμφανίσουν ελαφριά αναιμία.

Στον ΩΡΛ

Εάν υποπτεύεσται πως το παιδί δεν ακούει όπως πρέπει ή αν το παιδί έχει περάσει επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες, η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική. Ο γιατρός θα επιβεβαιώσει έγκαιρα την φυσιολογική ακοή του παιδιού ή τυχόν προβλήματα. Εάν χρειαστεί θα υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση, ώστε ένα μικρό πρόβλημα ακοής να μην εμποδίσει το παιδί να αναπτύξει τις επικοινωνιακές και μαθησιακές δυνατότητές του.

Στον οφθαλμίατρο

Καλό είναι πριν το παιδί ξεκινήσει το δημοτικό να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο. Μην το αμελήσετε, ειδικά αν στην οικογένεια έχτε μυωπία ή άλλη διαθλαστική διαταραχή της όρασης.

Στον καρδιολόγο

Συνήθως γίνεται σε μικρούς αθλητές, παιδιά που ασχολούνται περισσότερες από 3-4 ώρες την εβδομάδα με κάποιο άθλημα όπως ποδόσφαιρο, πολεμικές τέχνες, κολύμβηση, στίβος, ενόργανη γυμναστική κ.ά.