Ο Αμαζόνιος φλέγεται επί 13 ημέρες

Το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας πενταετίας ζει η Βραζιλία με τεράστιο τμήμα του Αμαζονίου να φλέγεται.

Ad - Διαφήμιση

Ο κακός καιρός και οι πυρκαγιές, που καίνε επί μέρες απέραντες εκτάσεις, έχουν απλωθεί στις πολιτείες του Άκρε, της Ροντόνια, του Μάτο Γκρόσο και του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, φθάνοντας έως τη Βολιβία και την Παραγουάη .Το  νέφος της τέφρας  έχει καλύψει τεράστιες εκτάσεις με τον βασικό πνεύμονα πράσινου του πλανήτη να αργοπεθαίνει.

Οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία καθώς σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες αλλά σε μεγάλο βαθμό και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι διάφοροι καταπατητές, οι οποίοι προκαλούν πυρκαγιές για να πληθύνουν τα εδάφη τους.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατηγόρησε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι βάζουν φωτιές στον Αμαζόνιο προκειμένου να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησής του, αφού τους έκοψε τη χρηματοδότηση.

Περιβαλλοντολόγοι και ειδικοί για το κλίμα απέρριψαν τον ισχυρισμό Μπολσονάρου ως «στάχτη στα μάτια» με στόχο να αποκρύψει το γεγονός ότι έχει καταργήσει πολλά μέτρα προστασίας του μεγαλύτερου τροπικού δάσους παγκοσμίως.